Polno prenosive bolesti koje možete dobiti i bez seksa

Mislili ste da znate sve o polno prenosivim bolestima? Možda jednostavno ne obraćate pažnju na takve stvari?
Mislili ste da znate sve o polno prenosivim bolestima? Možda jednostavno ne obraćate pažnju na takve stvari?

Naime, trebalo bi da se zabrinete, jer su polno prenosive bolesti veoma ozbiljan problem. Postoje polno prenosive bolesti koje možete dobiti i bez seksualnog odnosa, a ovo su neke od njih.

HPV

Ovo je jedna od bolesti koja može da se prenese i bez seksa.

"HPV se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne bradavicu ili područje koje je okružuje", kaže ginekolog Alisa Dweck iz Njujorka.

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu da uzrokuju genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Čak ne mora da bude u obliku bradavice da biste se zarazili, jer virus može da se širi i pre nego što se proširi po telu. "Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti", napominje Dweck.

Iako bradavice mogu da uklone, virus i dalje može da ostane u organizmu i povremeno da se aktivira.

Molluscum Contagiosum

Iako je tehnički reč o virusnoj infekciji, a ne o polno prenosivoj bolesti, Dweck napominje da je porastao broj žena koje imaju povećane kvržice s kraterima na intimnim delovima tela.

Ova bolest se obično prenosi preko kože ili čak "kreveta" u solarijumima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu, mogu da se proširiti, zbog čega biste mogli da se zabrinete. Pozitivna stvar je da kada se jednom rešite virusa, infekcija se obično ne vraća.

Trihomonijaza

Ova bolest nije mnogo poznata, ali treba biti obazriv, jer virus može da preživi na neživom objektu prilično dugo nakon što ga je zaražena osoba dodirnula.

Može da se pojavi u obliku vaginalne infekcije kod žena, uz sekret neugodnog mirisa, te praćen svrabom i iritacijom.

"Može da se prenese stvarima kao što su prljavi peškir ili neoprani vibrator.", kaže Dweck. Leči se antibioticima.

Herpes

Ovo je često prva infekcija na koju ljudi pomisle pri spomenu polno prenosivih bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se može preneti na neke prilično nedužne načine.

"Herpes može da se prenese poljupcem ili deljenjem prljavog brijača ili neopranog posuđa, iako je tu rizik prilično nizak", tvrdi Dweck.

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, doktori ne prave velike razlike među njima. Nekoda se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, no danas je ta razlika manje važna nego pre.

"Osim činjenice da se tip 1 obično ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gde na telu", napominje Dweck.

I iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na genitalijama takođe može da ukaže na herpes.

  • 04.01.2015 13:14
    "hlamidija takodje moze bez odnosa"

    Ovo je česta zabluda. Jedan od razloga je taj što su neki testovi veoma nepouzdani (daju česte lažne pozitivne rezultate).
  • A

    04.01.2015 10:37
    sada, hlamidija takodje moze bez odnosa. sida krv, a hlamidiju najlakse pokupite, preko peskira, bazena, cak i kvake od javnog wc-a..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.