Da li se čarape "obuvaju" ili "oblače"?

Autori portala o srpskom jeziku "jezikofil" pokušali su da odgovore na drevno pitanje domaćih modnih zaljubljenika i uopšte svih onih koji se svakodnevno bave odećom, a to je da li se čarape, kao nezamenljivi modni detalj, obuvaju ili oblače.

Da bi se valjano pozabavili ovom jezičkom i modnom problematikom, autori Jezikofila su detaljno objanili šta su to čarape.

"Čarapa se u Rečniku srpskoga jezika Matice srpske definiše deo odeće od pletene vune, pamuka i veštačkih vlakana koji se navlači na noge ispod cipela (ne zaboravimo da neki vole čarapama da se hvale i ispod sandala). Dakle, u ovoj definiciji već imamo slutnju odgovora – čarape su deo odeće (ne obuće) i one se NAVLAČE.

Međutim, da vidimo kako se tretiraju glagoli OBUĆI i OBUTI u rečniku.

Definicija glagola obući u Rečniku SANU kaže da je u pitanju radnja navlačenja odeće ili odevnog predmeta na sebe ili drugoga, i pokret navlačenja na noge obuće, obuti, nazuti. Dakle, glagol OBUĆI se u nekim krajevima koristi i umesto glagola OBUTI, koji je svakako u ovom paru markiran i uže specijalizovan. Glagol OBUTI, s druge strane, definiše se kao navući na noge (obuću, čarape), nazuti, a kao drugo pokrajinsko značenje navodi seobući, navući (pantalone, gaće).

Dakle, kod glagola OBUTI imamo eksplicitno naveden primer sa čarapama, tako da se sada doima da nema dileme, čarape se najpre OBUVAJU. Međutim, polisemantičnost i jednog i drugog glagola, kao i činjenica da se čarape doživljavaju pre kao deo odeće nego kao vrsta obuće dozvoljavaju nam da upotrebimo i gl. OBUĆI.

Ako uzmemo u obzir i druge glagole koji su pomenuti u definicijama, dolazimo do toga da se čarape mogu OBUTI, OBUĆI, NAZUTI i NAVUĆI", završava Jezikofil svoju analizu.

A vi izvolite, pa ih obujte ili obucite, kako vam volja.

Autor: B92

  • HOREYA

    01.02.2016 23:41
    slobodan.damjanovic@gmail.com
    Pravilno je nazuti, i navu'i takođe, ali zbog neprikladne asocijacije ovaj glagol treba izbegavati.
    Ali meni mnogo smetaju napisi u vestima koje na nakaradan način uništavaju ćirilicu na primer ТАЊУГ уместо ТАНЈУГ А тек страна имена и преводи.
    Свим администраторима уредницима новинарима итд, треба одузети лиценце и забранити им објављивање било чега, док не науче српски језик!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.