Za brak neophodna potvrda o testu na HIV

Turkmenistan je doneo zakon kojim su testovi na virus HIV-a obavezni pre braka.
Zakon u toj državi od pet miliona ljudi donet je zbog straha od širenja bolesti koja je rasprostranjena na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Zakon, koji ima za cilj da "stvori uslove za zdravu porodicu i spreči rađanje dece zaražene HIV-om", objavljen je danas u državnim novinama i stupa na snagu odmah.
 
Jedan zvaničnik iz Nacionalnog centra za praćenje AIDS-a, pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je da je "ovaj zakon neophodan s obzirom na veliki broj zaraženih".
 
Turkmenistan, koji ostaje u velikoj meri zatvoren prema spoljnom svetu, uvek umanjuje podatke o učestalosti HIV-a. U 2002. godini, ministarstvo zdravlja, koji ne objavljuje podatke o obolelima od zaraznih bolesti, tvrdilo je da je zemlja imala samo dva slučaja HIV-a i da su oba pacijenta van Turkmenistana. 
 
Osim osoba koje planiraju venčanje, zakon o obaveznom testiranju na HIV odnosi se i na strance koji traže radnu vizu, lica bez državljanstva, davaoce krvi, lica osumnjičena za upotrebu narkotika i zatvorenike.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin