Radovan Karadžić postao penzioner

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik Radovan Karadžić zvanično je postao penzioner u 73. godini života, pišu Nezavisne.
Penzionerski status ima već tri meseca, potvrdili su za ATV u Fondu PIO Republike Srpske.
 
Krajem 2016, u 71. godini života, Karadžić je podneo zahtev za ostvarivanje prava na starosnu penziju. U Fondu PIO su sproveli upravni postupak, doneli rešenje i odobrili penziju.
 
"Gospodin Karadžić, ima pravo, po osnovu radno stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pravo na penziju kao svi drugi građani, osiguranici Fonda PIO RS ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaca nekih od ino osiguranja sa kojima BiH i RS ima potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju", kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO.
 
Karadžić je skupio nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u Fondu PIO utvrdili da su plaćeni doprinosi.
 
Radovan Karadžić izdržava 40-godišnju zatvorsku kaznu za ratne zločine po presudi Suda u Hagu, a penziju preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić.
 
Kćerka Sonja Karadžić Jovičević, kaže da penzija njenom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža.
 
"Paradoks je da period kada je bio predsednik nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokratije tog vremena i kasnije. Ja se zaista nadam da će to u narednom periodu biti rešeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da postoji trag da je radio u kabinetu predsednika, ali ne i da li je bio vozač, ložač, portir ili predsednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gde trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsednik i vrhovni komandant", kaže Sonja Karadžić Jovičević.
  • Kaćanka

    10.11.2018 19:49
    nego šta
    Da, da zeznuli su se...Karadžić nije gospodin....on je gospodin doktor!

  • gospodin?

    10.11.2018 12:26
    I sta kaze ovaj mamlaz "Gospodin" karadzic? Nije NATO zavrsio posao u tome je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin