Reč godine po Oksfordu je "toksično"

Oksfordski rečnik je reč "toksično" (toxic) proglasio za reč 2018. godine.
 Reč godine po Oksfordu je "toksično"
Foto: Pixabay
Organizacija Oksford juniverziti pres (Oxford University Press) prati promene u engleskom jeziku i svake godine bira po jednu reč koja najbolje opisuje raspoloženje tokom te godine.
 
Njeni leksikografi su naveli da je reč "toksično" prerasla u "opijajući opis svih najpopularnijih tema ove godine". Osim bukvalnog značenja - "otrovno", ljudi su je koristili da opišu veze, politiku i navike.
 
Ostali kandidati za reč godine bili su "gas-lighting", što bi se moglo prevesti kao "pravljenje nekoga ludim" i "orbitiranje", odnosno povlačenje iz komunikacije s nekim, ali uz nastavak praćenja izdaleka aktivnosti te osobe na društvenim mrežama, uz povremeno komentarisanje.
 
Reč 2017. godine je bila "mladotres" (youthquake), čime je priznata moć generacije "milenijalaca" - rođenih početkom 21. veka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin