Ovo je mala Jevrejka s kojom se Hitler često slikao

"Isplešću mu čarape, jako tople zato jer stalno putuje pa da mu ne bude hadno. To će biti još bolje od prošlogodišnjeg poklona, mama će mi samo pomoći oko pete", pisala je u jednom od 17 pisama devojčica Rosa Bernil Nienau tridesetih godina 20. veka.
Pisma su bila upućena njenom "stricu" - Adolfu Hitleru kojem u to doba nežnog prijateljstva nije smetalo što je baka devojčice, Ida Morgenstern, Jevrejka, što je i malenu Bernil činilo - Jevrejkom.
 
Neobično prijateljstvo se sklopilo najviše zbog toga što su devojčica i firer delili isti datum rođenja, 20. april. Kada je Hitler 1933. pozdravljao okupljenu svetinu i načuo da je tamo neko ko takođe slavi rođendan, pozvao je Bernil unutra - na jagode sa šlagom.
 
Fotografija šestogodišnje plavokose devojčice i "čika" Hitlera koji se naginje ka njoj, snimljene u polju cveća kraj njegovog bavarskog doma, upravo je na aukciji u saveznoj američkoj državi Merilend prodata za 11.000 dolara. Fotografiju je plavim mastilom Hitler čak i potpisao.
 
"To je verovatno najčudniji artefakt koji smo imali u ovoj aukcijskoj kući. S obzirom da sam Nemac čuo sam za ovu priču, ali detalji su neverovatni", kaže potpredsednik prodaje Andreas Kornfeld.
 
Posebno je šokantno to što je Hitler sasvim sigurno i pouzdano znao da je ćerkica samohrane majke zapravo Jevrejka, ali nije dopuštao ni svojim saradnicima da kažu reč protiv nje. I dalje nije jasno da li je to bila samo propaganda ili i istinska emocija.
 
Fotografiju je napravio Hitlerov službeni fotograf Hajnrih Hofman, a Hitler ju je posvetio devojčici.
 
Ceo set njihovih zajedničkih fotografija je izašao u javnost, i postale su omiljene. Hitler se nekoliko desetina puta video sa devojčicom koju je nazivao "mojom Bernil", a devojčici je majka pomagala da piše pisma "najdražem stricu" koji je u međuvremenu konsolidovao vlast i postao kancelar.
 
Samo dve godine nakon što joj je potpisao fotografiju snimljenu u cveću, Hitler je počeo da sprovodi Nirnberške rasne zakone, a nije dugo trebalo da se naprave prvo radni logori, a onda logori smrti za decu upravo poput Bernil.
 
"Hitlerovo detešce" i "njegova najslađa" i dalje je uživala zaštitu. Činilo se kao da mu je zaista stalo do malene koja je, s jedne strane omekšala njegov imidž, a s druge strane slala pisma, poljupce i nespretno ispletene čarape.
 
Vremenom, Hitlerov glavni sekretar Martin Borman, moćna ličnost unutar režima, saznao je detalje o poreklu devojčice i zabranio majci da se nalazi s firerom, a fotografu Hofmanu da objavljuje njihove zajedničke fotografije. Hitler se prvo bunio, pa čak rekao nešto kao "postoje ljudi koji su neverovatno talentovani da unište svaku moju pa i najmanju radost", ali je onda popustio.
 
Bernil Nienau nije umrla s milionima svojih sunarodnika u logorima. Nju je smrt dočekala kao 17-godišnjakinju, u bolnici u Minhenu gde je umrla od dečje paralize 1943. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin