Šekspir i Tolkin najcitiraniji na društvenim mrežama

Gotovo svi korisnici društvenih mreža, bez obzira na to o kojoj se radi, barem jednom su uz zanimljivu fotografiju objavili i nekakav stih ili citat koji im je u tom trenutku nešto značio.
Neki su posegnuli za inspirativnim citatima poznatih glumaca ili filozofa, drugi za stihovima popularnih pesama.
 
Ali, znate li ko je autor najčešće objavljivanih citata na društvenim mrežama?
 
Upravo to se pitala Rebeka Armstrong, književnica iz Velike Britanije i odlučila je da sprovede istraživanje kojim bi došla do odgovora.
 
Poslužila se podacima iz Instagram i Google trendova i sastavila tabelu koja otkriva koji su autori i književni klasici najobjavljivaniji na društvenim mrežama. Na našu žalost, obuhvatila je samo autore s engleskog govornog područja.
 
Armstrongova nije samo gledala koji se autor najčešće pojavljuje, već i koje delo se najčešće citira, kao i kad se ti citati najčešće pojavljuju.
 
Tako se na petom mestu našla poznata britanska književnica Džejn Ostin, čije se ime u hashtagovima na Instagramu pojavilo više od pola miliona puta. Njena najcitiranija rečenica dolazi iz dela "Ponos i predrasude" i kaže: "My courage always rises at every attempt to intimidate me".
 
Na četvrtom mestu je američka književnica Maja Anđelo, čije se ime na Instagramu pojavilo gotovo 600.000 puta, a najčešće se citira iz njene knjige "Znam zašto ptica u kavezu peva". Ali, najčešći citat dolazi iz knjige "Kad razmišljam o sebi" i glasi: "My life has been one great big joke, a dance that's walked, a song that's spoke. I laughed so hard I almost choke when I think about it myself".
 
Prva tri mesta ipak pripadaju muškarcima.
 
Tako je na trećem mestu poznati književnik Edgar Alan Po, čije se ime na Instagramu pojavljuje gotovo 800.000 puta, a najcitiranija rečenica dolazi iz zastrašujuće priče "Bunar i klatno" i glasi: "Even in the grave all is not lost. Else there is no immortality for man".
 
Na drugom mestu sa gotovo milion spominjanja smestio se popularni pisac Dž.R.R. Tolkin i njegovo delo "Gospodar prstenova". Međutim, citat ne dolazi iz same priče, već iz dodatka koji objašnjava odnose među likovima i glasi: "In sorrow we must go, but not in despair. Behold! We are not bound forever to the circles of the world, and beyond them is more than a memory".
 
Ali, na prvom mestu uverljivo se smestio poznati književni klasik Vilijam Šekspir. Njegovo ime spomenuto je više od dva miliona puta na Instagramu, a najčešće se citiraju rečenice iz njegove poznate tragedije "Romeo i Julija". Najcitiranija rečenica, pak, dolazi iz drame "Ričard III" i glasi: "Death makes no noquest of this conqueror; For now he lives in fame, though not in life".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin