Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti

Proslava Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti, ove godine počinje danas, u nedelju, 2. decembra, i trajaće narednih osam dana.
Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti
Foto: Pixabay
Rabin jevrejskog centra "Habard Cnetra" Jehošua Kaminecki je rekao da je Hanuka "simbol nade i čuda, i vere u bolje sutra".
 
"To je jedan od najradosnijih jevrejskih praznika. Veliki broj naših sunarodnika živi u Beogradu i zajedničke proslave nas zbližavaju, kako međusobno, tako i s našim srpskim prijateljima", rekao je Kaminecki.
 
Trećeg dana Hanuke, u utorak, 4. decembra, u Hotelu "Hilton", na centralnoj proslava biće  zapaljene tri sveće na devetokrakom svećnjaku "hanukiji" ili "menori". To je jedan od običaja koji podseća na "čudo" kada je, po jedvrejskom predanju, po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam.
 
"Hanukija" koja će biti upaljena ove godine, izrađena je u Srbiji i identična sa svećnjakom Hrama u Jerusalimu.
  • Konstantin

    02.12.2018 22:01
    svećnjak
    Nije sve jedno "hanukija" ili "menora", kada je jedna sa devet krakova, sveća, a druga sa sedam ?!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin