Studije pokazale koliko je vremena potrebno za sticanje prijatelja

Nakon ulaska u svet odraslih, nije najlakši posao pronaći prave prijatelje. Poznanike stičemo na dnevnoj bazi, ali za prijateljstvo je ipak potrebno određeno vreme i trud.
"Journal of Social and Personal Relationships" objavio je studiju koja je donela rezultate o tome koliko je vremena potrebno da neku osobu počnemo da smatramo prijateljem. 
 
Sprovedena su dva istraživanja, jedno na 355 ljudi koji su se doselili u novi grad, i drugo na 100 brucoša na jednom fakultetu. Ispitanici prve grupe trebalo je da se sete osobe koju su upoznali nakon što su se doselili i da opišu kako se njihov odnos razvijao. Morali su da otkriju koliko vremena provode s tom osobom i da li bi je svrstali u kategoriju poznanika, poznanika/prijatelja, prijatelja ili dobrog prijatelja. 
 
Druga grupa bila je zamoljena da učini isto, s tim da opišu odnos s nekim koga su upoznali na fakultetu. Ista pitanja ispitanici obe grupe bili su upitani nakon dve nedelje, nakon četiri nedelje i nakon sedam nedelja. 
 
Rezultati su pokazali da je potrebno 40 do 60 sati druženja kako bi oformili tzv. poznanstvo/prijateljstvo, 80-100 sati kako bi nekoga smatrali prijateljem i otprilike 200 sati kako bi nekoga smatrali dobrim prijateljem. 
 
Vođa istraživanja Džefri Hol dodao je kako se tu gledalo i kako su ispitanici provodili vreme s tim osobama, da li su se trudili i koliko su delili lična iskustva. Istaknuo je da su sve navedene činjenice bitne kako bi se oformilo pravo prijateljstvo. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin