Sedam saveta za one koji rade od kuće

Rad od kuće istovremeno je blagoslov i prokletstvo.
Sedam saveta za one koji rade od kuće
Foto: Pixabay
Ne morate se brinuti oko gužve u saobraćaju i biranja odevne kombinacije. Ipak, sva udobnost koju vam pruža rad od kuće može negativno uticati na vašu produktivnost i umanjiti vam mogućnost za napredak. 
 
Kako se to ne bi dogodilo, predlažemo vam da sledite ove savete koji će rad od kuće približiti onom u kancelariji, ali bez pojačanog stresa. 
 
Nemojte raditi u krevetu
 
Iako ćebad i mekani jastuci zvuče kao okruženje iz snova, nažalost nisu dobro radno okruženje. Osim što će vas preterana udobnost uspavati, od poluležećeg položaja mogla bi vas zaboleti leđa. Zato ustanite, sedite za sto i nastavite s poslom. 
 
Održavajte svoju rutinu
 
Iako vas niko ne vidi, nemojte se zapustiti. Ustanite na vreme, obavite higijenske potrebe, obucite se i doručkujte. Započnite dan kao i onda kada ste radili u firmi kako bi se bolje razbudili i uneli u radnu atmosferu. 
 
Uzmite pauzu
 
To što radite od kuće, ne znači da vam ne treba pauza. Obavezno iskoristite pauzu za ručak kako bi se malo osvežili i odmorili, a ako vam je potrebno, uzmite i petominutne pauze samo kako biste malo pročistili misli ili popili par gutljaja kafe bez ometanja. 
 
Komunicirajte s ljudima
 
Vrlo verovatno ste sami (barem u prostoriji), ali to ne treba da vas spreči da ne pozovete prijatelja, dečka ili člana porodice i jednu petominutnu pauzu iskoristite kroz kratki razgovor. Ovaj potez će podstaći vašu produktivnost i više se nećete osećati usamljeno. 
 
Nemojte menjati pozicije
 
Kada pronađete svoj radni kutak, njega se i držite. Tako ćete barem delimično imati osećaj kao da ste u kancelariji i na svom radnom mestu. Pomeranjem pozicija mnogo ćete lakše izgubiti fokus i vašu pažnju će verovatno zaokupiti potpuno nebitne sitnice. 
 
Držite se podalje od frižidera
 
Kako ne biste preterali s deset užina i tri ručka, savetujemo vam da vaš radni kutak nikako u vidokrugu nema frižider ili policu sa slatkišima. 
 
Ne dopustite da vas ukućani ometaju
 
Ako vaši cimeri ili porodica takođe ne rade od kuće, njima je teško da shvate da je vama potreban mir i koncentracija u svakom trenutku. Postavite granice, ako je potrebno zaključajte svoju sobu i dajte svima do znanja da je vaš posao jednako ozbiljan kao i da ste u kancelariji. 
  • /

    20.12.2018 10:32
    /
    osmo koje se odnosi na prijatelje:
    'kuci sam, radim' ne znaci da mogu imati goste, ne mogu taxirati niciju babu, ne mogu da dotrcim samo da nesto prenesemo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin