Naučnici: Ako želite manje šumskih požara - spaljujte više

Ako Kalifornija želi da reši svoj problem sa šumskim požarima, naučnici joj preporučuju paradoksalan savet - treba da uzrokuju više šumskih požara.
Decenije istraživanja pokazuju da pokretanje požara u sigurnim uslovima, osim što čisti šumu od mrtvih biljaka i žbunja koje raspiruje vatru, obnavlja prirodni proces koji je nekada održavao šume zdravim i otpornim.
 
Taj savet može biti težak za sprovesti jer su sve vatre, bile one prirodne ili namerne, inherentno opasne. Međutim, stručnjaci smatraju kako prednosti nadilaze rizike. 
 
Naučnici i šumski rendžeri slažu se oko važnosti redukcije zapaljivog materijala u prostranim kalifornijskim šumama i tvrde kako je najbolji alat za to pokretanje požara. 
 
"Moramo shvatiti da je pejzažu zapravo potrebno više vatre, a ne manje", ističe Keli Martin, šefica vatrogasne službe nacionalnog parka Josemiti. 
 
Neki požari će se sigurno dogoditi, upozoravaju naučnici. Pitanje je da li želimo one koje možemo kontrolisati ili one koje ne možemo? 
 
Do početka 19. veka, kad su u Kaliforniju počelid a stižu doseljenici, veliki delovi te savezne države imali su mnogo veći broj šumskih požara nego danas. Prirodna vatra neometano je gorela, a domorodačko stanovništvo pokretalo je požare kako bi smanjilo budući rizik i jačalo rast poželjnih biljaka, kao što je to činilo hiljadama godina. 
 
Kalifornijski ekosistem tako se razvio ne samo da izdrži požare nego i da zavisi od njih. Tada se upetljala savezna vlada koja je početkom 20. veka počela da gasi vatru što je pre mogla. 
 
Rendžeri su verovali da gašenje požara štiti i stanovništvo i šume, što je decenijama i bila istina. No, vremenom se plan poremetio, posebno u četinarskim šumama koje su gorele svakih 20 godina i postajale sve gušće sa svakim preskočenim ciklusom.
 
Potom su došli suša, insekti koji ubijaju drveće, klimatske promene i porast stanovništva, a posledica toga su ovogodišnji katastrofalni požari koji su harali Kalifornijom.
  • Greta

    27.12.2018 10:12
    U Kaliforniji sam video u prastarim sumama sekvoje koje su pod zastitom, u debilma drveta crnilo bas kao da je protutnjao pozar. Upitah cuvare i upravo mi to rekose.. .da svakih par godina naprave kontrolisan pozar radi ocuvanja. Frapirao sam se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin