Velika rimska grobnica stara dva milenijuma pronađena u Portugaliji

Portugalski arheolozi pronašli su u centru Lisabona veliku rimsku grobnicu sa skeletnim ostacima starim oko 2.000 godina i različitim umetničkim predmetima.
Ova nekropola pronađena je u krugu poznatog restorana "Solar dos presuntos", nakon što su vlasnici odlučili da prošire objekat. Restoran je počeo sa radom 1974. godine u istorijskom centru Lisabona.
 
U Lisabonu, ali i u drugim delovima Portugalije, građevinska dozvola se izdaje tek nakon arheološkog ispitivanja zemljišta.
 
"Ono što smo pronašli veoma nas je iznenadilo", rekao je arheolog Nuno Neto, dodajući da je grobnica bila na dubini od oko šest metara. On je dodao da su ostaci odlično sačuvani i da su pronađeni predmeti izuzetne vrednosti.
 
U nekropoli su pronađeni skeletni ostaci 25 osoba, 35 kremiranih ostataka, te grnčarija i novčići korišćeni u ritualima tokom sahrana.
 
Vlasnici restorana, kojima je ovo otkriće usporilo rad, nadaju se da će neke od predmeta arheolozi ostaviti kako bi mogli da ih izlože za posetioce u budućnosti.
 
Rimska armija okupirala je grad Olisipo, kako se nekada zvao Lisabon, oko 200. godine pre nove ere i on je ostao pod kontrolom Rima nekoliko vekova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin