Jezero flamingosa ugroženo zagađenjem

Jezero Nakuru, koje je deo istoimenog nacionalnog parka u Keniji, dom je mnogo vrsta divljih životinja, kao što su nosorozi, zebre, žirafe, lavovi... Ipak, flamingosi su životinje koje ovo mesto čine unikatnim.
Jezero flamingosa ugroženo zagađenjem
Foto: Pixabay
Nakuru, slano jezero u Velikoj dolini, južno od grada Nakurua u Keniji, poznato je po velikom broju algi koje privlače milione flamingosa. Stručnjaci pretpostavljaju da svake godine Nakuru poseti jedan do dva miliona ovih ružičastih ptica iz roda Phoenicopteriformes, koje stvaraju čudesne prizore na površini vode.
 
Na jezeru živi i veliki broj drugih životinja, zbog čega je 1961. godine osnovan nacionalni park na području od 188 kvadratnih kilometara.
 
Flamingosi godišnje pojedu oko 250.000 kilograma algi po hektaru površine jezera. Nažalost, zagađenje i suša polako uništavaju alge kojima se flamingosi hrane, zbog čega oni migriraju na obližnja jezera Elmenteita, Simbi Nijaima i Bogoria.
 
Toksini su još jedan od razloga zašto flamingosa ima sve manje. U poslednjih deset godina veliki broj ovih ptica koje borave u okolini jezera je uginuo. Stručnjaci za zaštitu životne sredine smatraju kako su uzrok tome toksini koji zagađuju vodu. 
 
Naučnik koji istražuje nivo zagađenosti jezera Džekson Raini kaže da meštani u jezero odlažu velike količine otpada.
 
"Nizak nivo vode takođe otežava proces prirodnog prečišćavanja jezera i reka koje se u njega ulivaju. Proizvođači alkohola u Nakuruu bacaju otpad u reke, čija voda dospeva u jezero, što direktno ugrožava eko-sistem", kazao je Raini, objasnivši da tako truju vodene životinje i biljke, a lančano i ptice koje se njima hrane.
 
Pokušaji stručnjaka da se podigne svest o važnosti zaštite prirodnog okruženja nisu naišli na razumevanje meštana.
 
Vlada Nemačke izdvojila je 14 miliona evra za detoksikaciju jezera. Lina Dunzlaf iz Nemačke razvojne banke izjavila je da je taj novac namenjen detoksikaciji vode u jezeru, kao i upravljanju rekama koje se u njega ulivaju u cilju očuvanja divljih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku jezera Nakuru. 
 
Stručnjak za zaštitu životne sredine Irena Vahome s Univerziteta Egerton u Nakuruu, upozorila je da bi, ako vlasti ništa ne urade, zemlja uskoro mogla da ostane bez egzotičnih ptica.
 
Zašto baš ružičasta?
 
Flamingosi su zapravo bledosive nijanse, ali ona se pretvara u ružičastu zbog hrane koju jedu. Alge, insekti i larve koje jedu dovode do nastajanja ružičaste boje flamingosa. Alge su poput šargarepe bogate prirodnim hemikalijama sa crvenim ili narandžastim pigmentom ili bojom koje razultiraju ružičastom nijansom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.