VIDEO: Počinje potraga za brodom koji je potonuo pre više od jednog veka

Jedna ekspedicija na Antarktik pokušaće da pronađ davno izgubljeni brod ser Ernesta Šekltona - "Endurance" koji je potonuo u morske dubine za vreme misije 1915. godine.
Ser Ernest Henri Šeklton bio je anglo-irski polarni istraživač, jedan od učesnika razdoblja poznatog kao herojsko doba antarktičkih istraživanja. Njegova najpoznatija Imperijalna trans-antarktička ekspedicija od 1914. do 1917. godine neslavno se završila nakon što je brod "Endurance" kojim su plovili, okovao led. 
 
Dvadeset i osam članova posade na tri čamca uspelo je da dođe do Slonovskog ostrva. Svi su preživeli nakon što su Šeklton i još petorica uspeli da dođu do južne obale Južne Džordžije u jednom od malih čamaca, odakle je organizovano spašavanje preostalih ljudi. 
 
Članovi "Weddell Sea Expedition 2019" veruju da se "Endurance" nalazi na dubinama Vedelovog mora više od sto godina. Članovi holandskog istraživačkog broda "Agulhas II" završili su svoju prvu misiju i sada će krenuti u istraživanje puta kojim je plovio nestali brod, piše "Popular Mechanics".  
 
Tadašnji kapetan broda "Endurance" Frenk Vorzli izmerio je tačnu lokaciju njegovog potonuća, a ti zapisi i dalje postoje, pa se posada nada kako postoji velika mogućnost da pronađu slavnu olupinu, ako ih posluži vreme. 
 
Tokom misije koristiće autonomna podzemna vozila koje je proizvela nezavisna kompanija "Oceans Infinity". Ti podvodni dronovi radiće u tandemu uz vozilo kojim će se upravljati iz daljine. Upravo ova vozila su ključni instrumenti u potrazi za olupinom za koju istražitelji veruju kako bi mogla biti u dosta dobrom stanju, barem sačuvana od životinja koje sigurno ne mogu da opstanu u tako hladnim vodama. 
 
Ako je ili kad je pronađu neće ju dirati već samo fotografisati. 
 
Morski biolog Mensun Baund rekao je kako postoji dobra šansa "da je trup broda u još kakvom-takvom očuvanom stanju". Pozitivne misli imaju i drugi.  
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin