Ruski ministar zdravlja predložio da se ograniči obim struka građana

Ruski ministar zdravstva sugerisao je da bi država mogla da razmotri regulisanje širine struka svojih građana - i odmeriti kaznu ukoliko im obim postane prevelik.
Ruski ministar zdravlja predložio da se ograniči obim struka građana
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zatezanje kaiša možda neće biti uskoro - nikakvi propisi još nisu predloženi, piše Radio slobodna Evropa.
 
No, predsednik Vladimir Putin je izdao naredbu visokim zvaničnicima da Rusiju učine zdravijom, a nekoliko njih je zaintrigirano japanskim zakonom koji reguliše ograničenja obima struka muškaraca i žena između 40 i 74 godine starosti.
 
"Proučavamo primere drugih zemalja koje su uspele da postignu ozbiljne rezultate u pogledu nacionalnog zdravlja i očekivanog životnog veka", kaže Ana Popova, šefica državne agencije za zaštitu potrošača "Rospotrebnadzor".
 
U intervjuu koji je 14. februara objavila državna novinska agencija RIA Novosti, Popova je posebno ukazala na japanski "Metabo zakon" iz 2008. godine - legislativu koja od kompanija i lokalnih vlasti zahteva da svake godine mere obim struka zaposlenih i stanovnika.
 
Prema pisanju lista "Njujork tajms", zakon je odredio granice za mere struka - od oko 85 centimetara za muškarce i 90 centimetara za žene. Oni čiji struk prelazi ta ograničenja i koji pate od teškoća povezanih s telesnom težinom mogu se suočiti s obaveznim savetovanjem ako ne izgube težinu, a kompanije i lokalne vlasti koje ne dostignu ciljeve koje je uspostavila država suočene su s finansijskim kaznama.
 
Popova je sugerisala da je nejasno kako bi takva pravila funkcionisala u Rusiji, gde je država pooštrila ograničenja za javne aktivnosti kao što su demonstracije od kada je Putin došao na vlast, ali gde mnogi građani svoj privatni život vide kao oblast u koju vlada ne bi trebalo da se meša.
 
"U kojoj meri su strane prakse prihvatljive za Rusiju i ruske građane pitanje je o kojem ćemo razgovarati", rekla je ona ukazujući da će se to pitanje razmotriti, jer vlasti traže načine da ispune Putinove uredbe kojima se utvrđuju politički ciljevi kao što je javno zdravstvo.
 
Visoki zvaničnik Ministarstva zdravstva Sergej Bojtsov upozorio je u martu 2018. godine da se Rusija suočava s "opasnim izazovom", rekavši da su se od 2003. do 2013. godine utrostručili nivoi gojaznosti kod muškaraca i da nije bilo poboljšanja.
 
Prema izveštajima ruskih medija, ministarstvo je saopštilo da je dva miliona Rusa, ili 1,3 odsto patilo od gojaznosti u 2017. godini, u odnosu na 1,4 miliona u 2016, i da je to delimično zahvaljujući poboljšanjima u dijagnostici.
 
Izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2017. godine ukazao je na to da su nivoi gojaznosti u Rusiji otprilike dvostruko veći od onih u Sjedinjenim Državama.
 
Na pitanje o mogućim ograničenjima obima struka, ministarka zdravstva Veronika Skvorcova je izjavila za novinsku agenciju Interfax 18. februara da o specifičnim detaljima još nisu razgovarali, ali je dodala: "Svakako ćemo ih razmotriti".
 
Putin, koji je na vlasti od 1999, kao predsednik ili premijer, često je naglašavao želju za trajnim preokretom kada je reč o ruskom demografskom padu u postsovjetskom periodu i hteo je da dokaže da greše oni koji predviđaju smanjenje populacije u narednim decenijama.
 
Ovi ciljevi su osujećeni nakon što je ruska populacija naglo opala u prvih devet meseci 2018. godine, što je put ka prvom ukupnom smanjenju nakon više godina pošto broj umrlih nastavlja da nadmašuje broj rođenih, dok imigracija ne uspeva da popuni razliku.
  • Jaa

    02.03.2019 10:55
    Obim
    85-90cm al za koju visinu, na moju visinu imam 105-110 a nemam stomak koji visi, iz mesta skocim sa obe ruke obruc kosa uhvatim a 47 mi je
  • idiocracy

    22.02.2019 22:21
    "...ozbiljne rezultate..."

    Da, cela ideja je veoma ozbiljna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin