Japanci iznenada dobili slobodne dane, većini to problem i neprijatnost

Japanci će morati da od 27. aprila do 6. maja provedu neradno, povodom obeležavanja abdikacije cara Akihita, kojeg će na prestolu zameniti njegov najstariji sin Naruhito.
Japanci iznenada dobili slobodne dane, većini to problem i neprijatnost
Foto: Pixabay
To mnoštvo neizlečivih radoholičara u ovoj zemlji doživljava sa stravom, piše Gardijan. Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inostranstvo, ali radnici plaćeni po satu se toliko ne vesele odmoru.
 
Kako piše Gardijan, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade. Tokom 10 dana praznika deci neće biti na raspolaganju produženi boravak u školi ili vrtić.
 
Mnogi pak jednostavno nemaju nikakvu ideju što će raditi tih neradnih dana.
 
"Iskreno, ne znam kako da provedem vreme sad kad smo iznenada dobili 10 dana praznika", kaže Seišu Sato (31), zaposlen u jednoj finansijskoj firmi. "Ako poželite da putujete, svuda će biti puno, a skočile su i turističke cene. Možda na kraju završim kod roditelja", kaže on.
 
Japanske novine Asahi sprovele su anketu koja je pokazala da se 45 odsto anketiranih "oseća nesrećno" kad je reč o dugom odmoru. Prosečni Japanac koristi samo 10 dana godišnje slobodno, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.
 
Oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak sa posla.
 
U ponedeljak je Japan usvojio zakonske odredbe kojima se ograničava radno vreme, usled rasta broja smrtnih slučajeva zbog preteranog rada ("karoši").
 
Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu kao i u drugim zemljama nedostaje radne snage, pa su izmenjeni imigracijski zakoni kako bi iz inostranstva moglo da dođe 340.000 radnika u narednih pet godina, piše Guardijan.
  • The Lalosh

    04.04.2019 11:31
    @ mali privatnik
    I još nisi promenio navike?
    Razmisli malo...
  • Max

    04.04.2019 10:54
    Evo jedan primer. Na Akademiji umetnosti radi jedna Japanka, odlican strucnjak, itd... Medjutim u srpskom sistemu vrednosti zacas je postala Srpkinja i pocela da radi sve manje i manje, te sada vise ne drzi casove nego sto drzi. Dakle sve je do sistema pa i vredni Japanci kada dodju kod nas skapiraju da bas i ne moraju da budu toliko vredni. Isto tako, verujem da bi i Srbim u Japanu prihvatio njihovu radnu etiku jer prosto ne bi imao kud. Samo bi prilagodjavanje naseg coveka zasigurno islo malo duze i teze...:-))
  • Cghgff

    04.04.2019 10:09
    Čekaj...dobićete i vi Dan rođenja Avava, Dan krštenja istog, Dan prvog ručavanja, Dan prvog koraka....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".