Istraživanje: Kružni tokovi smanjuju broj udesa za 50 odsto

Nedavno sprovedeno istraživanje u Holandiji pokazalo je kako upotreba kružnog toka u poređenju sa standardnom raskrsnicom smanjuje broj udesa za 50 odsto.
Istraživanje: Kružni tokovi smanjuju broj udesa za 50 odsto
Foto: Pixabay
Međutim, osim toga što uvođenjem kružnog toka broj saobračajnih nezgoda bude prepolovljen, broj povređenih učesnika smanjen je za čak 70 odsto.
 
Broj povređenih putnika u vozilima smanjen je za 95 odsto, pešaka za 89 odsto, ali biciklista, koji spadaju u najugroženije grupe učesnika saovraćaja, za 30 odsto.
 
Slično istraživanje u Nemačkoj pokazalo je kako uvođenje kružnog toka smanjuje broj udesa za 44 odsto, a u Švedskoj za 47 odsto.
 
Međutim, osim povećanja sigurnosti saobraćaja uvođenje kružnog toka umesto standardne raskrsnice smanjuje vreme čekanja, jer je saobraćaj protočniji, a to povoljno utiče i na životnu sredinu, jer posledično dolazi do smanjenja količine izduvnih gasova.
  • Krompjuter

    05.05.2019 17:27
    Samo
    -Koji znak stoji na ulasku u kružni tok u Doboju?
    -Max 5 minuta

    :D
  • ns

    05.05.2019 15:22
    ovaj podno Instituta je sve samo ne olaksanje i povecanje bezbednosti
    na kosini je - lepota kad je mokro i a zaledjeno
    razdelno ostrvo na silu
    prosirenja u dve trake - moglo je i bez kruznog toka
    izmestanje vodovodnih cevi i kanalizacionih - e to je zbog zgrade - nju umuvase u tisini a iza ledja velicanja kruznog toka
    kako su ga projektovali pesacima uopste nece biti ni lakse ni bezbednije
    a okolo radova od raznih cudnih firmica - narocito nedeljom a kruzni tok se ni subotom ne radi puno radno vreme, ni radnim danom naravno - po nekoliko puta se raskopava uradjeno i to na istom mestu , a taman se naspe priprema za asfalt
    mnogo zakulisnih radnji
  • Петровград

    05.05.2019 14:40
    Земља кружних токова
    Чекајући коментаре дежурних критичара.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin