Velika Britanija uvodi porez na plastičnu ambalažu

Proizvođači plastične ambalaže koja sadrži manje od 30 odsto recikliranog materijala plaćaće porez, najavio je Robert Dženrik, državni sekretar u Velikoj Britaniji.
Polovina prodate plastike ozbiljna je pretnja prirodi i predstavlja ogroman gubitak resursa. Najava uvođenja poreza na plastiku u Velikoj Britaniji stiže u vreme kada Kina zatvara vrata reciklaži plastike iz inostranstva.
 
"Svakog dana zagađujemo planetu stvarima koje se ne mogu reciklirati. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu kupujemo dva miliona tona plastike svake godine. Manje od polovine se reciklira, a ostalo odlazi na deponije i u okolinu. Mnogo toga nađe put u mora i okeane i šteti morskom životu. Ne možemo ovako dalje", kaže Dženrik.
 
Britanski ministar finansija Filip Hamond obećao je prošle godine da će vlada zaustaviti milione tona plastike koje odlaze u okolinu.
 
"Porez želimo da usvojimo do 2022. godine, što znači da dajemo vreme za prilagođavanje", izjavio je Dženrik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin