Manje poznate činjenice o Danu D

Šestog juna 1944. godine više od 150 hiljada savezničkih vojnika krenulo je prema severnoj francuskoj obali, započevši tako oslobađanje Evrope od nacizma.
Dan D je događaj koji je bio prekretnica u Drugom svetskom ratu, a ovo je pet manje poznatih činjenica o tom istorijskom događaju.
 
"Erotska pustolovina"
 
"Kad su došli Nemci, rekli smo muškarcima da se sakriju. Kada su stigli Amerikanci, morali smo da krijemo žene". Ova francuska šala odnosi se na "erotsku pustolovinu" koju je američka vojska obećala vojnicima koji pošli u Francusku, piše istoričarka Meri Luiz Roberts u knjizi "Šta vojnici rade: Seks i američki vojnici u Drugom svetskom ratu u Francuskoj".
 
Američka vojna propaganda oslikavala je Francusku "kao veliki bordel s 40 miliona hedonista".
 
Čitaoci američkog vojnog časopisa "Stars And Stripes" mogli su da nauče francuske fraze za "Jako si lepa", "Nisam oženjen" i "Jesu li ti roditelji kod kuće?". Na nemačkom, pak, mogli su samo da nauče kako se kaže "Nema cigareta" ili "Predajte se!".
 
Američki promiskuitet izazvao je bes lokalnog stanovništva u gradovima poput L’ Avra i Rema, gde su vojnici imali seksualne odnose "po parkovima, grobljima, ulicama i napuštenim zgradama".
 
Više od 150 američkih vojnika osuđeno je za silovanje. Većina njih bili su crnci, što je među francuskim civilima izazvalo zgražavanje nad "američkom rasnom nepravdom".  
 
Strah od poraza  
 
Kako se Dan D približavao, saveznici su se sve više plašili poraza. Zapovednik savezničkih snaga i budući američki predsednik Dvajt Ajzenhauer napisao je 5. juna izjavu u kojoj je napisao da je u slučaju neuspeha "krivica jedino na njemu".
 
"Moja odluka da krenemo u napad u to vreme i na tom mestu zasnovana je na najboljim dostupnim podacima. Vojnici, na tlu, u vazduhu i na moru služili su hrabro i odano kako je od njih dužnost i zahtevala", pisao je Ajzenhauer unapred.
 
Savezničke snage brzo su stekle kontrolu nad plažama Juta, Gold, Džuno i Svord. Ali na Omahi, petoj plaži, žrtava je bilo mnogo pa je i stekla tužan nadimak - krvava Omaha. Visoke litice na Omahi Nemcima su davale prednost.
 
Deo od 2.500 američkih žrtava na toj plaži stradao je od neprijateljske vatre, a deo ih se utopio. Utopili su se i neki padobranci jer ih je teška oprema, od 30 do 40 kilograma, povukla pod vodu u dubokim močvarama u pozadini.  
 
Tenkovi na naduvavanje
 
"Fake news" je fenomen savremenog doba, ali britanska vojska osmislila je i sprovela operaciju zavaravanja Nemaca i navela ih na to da misle da saveznici planiraju napad u Skandinaviji i zatim iskrcavanje u području oko Kalea, a ne u Normandiji.
 
Tenkovi na naduvavanje postavljeni su na britansku obalu nasuprot Kalea, a metalni mamci iskorišćeni tako da na nemačkim radarima izgleda kao da se ogromna vojska priprema da se iskrca blizu tog francuskog grada.
 
Lažne radijske poruke podmetnute su nemačkoj obaveštajnoj službi. Čak i pošto je Dan D započeo, Nemci su verovali da drugi talas napada ide prema Kaleu. Hitler je tek naknadno naredio da se nemačke snage premeste odatle na normandijski front.  
 
Komanči  
 
Stvaranje šifrovanih poruka i njihovo dekodiranje oduzelo bi previše vremena tokom iskrcavanja, a vrlo brzo bi ih shvatili i Nemci na istim talasnim dužinama. Amerikanci su zato za prenošenje poruka koristili Indijance, posebno Komanče, koji su govorili svojom, Nemcima nepoznatom terminologijom.
 
Džon Parker, sin jednog od govornika u šiframa Simonsa Parkera, seća se da mu je otac pričao da je "ludi beli čovek" bio Hitler, a "trudna ptica" bombarder.  
 
Invazija u Indoneziji
 
Britanska kraljevska pošta izvinila se pre šest meseci pošto je objavila prigodnu poštansku markicu povodom 75. godišnjice Dana D. Na toj markici je umesto iskrcavanja u Normandiji prikazano iskrcavanje Amerikanca u Indoneziji, tada Holandskoj Novoj Gvineji.  
  • Pera NN

    04.06.2019 16:34
    Adolf mečkar 04.06.2019 • 15:20
    I svi znamo kako je završila Evropa koju su Rusi oslobodili... Varšavski pakt, čelična zavesa itd.

    Tako je,slažem se itd itd. Idealno nije bilo ne sporim ali to ne menja činjenicu da su Rusi porazili Nemce a ne Amerikanci i zapadne zemlje uopšteno.
  • Adolf mečkar

    04.06.2019 15:20
    I svi znamo kako je završila Evropa koju su Rusi oslobodili... Varšavski pakt, čelična zavesa itd.
  • Pera NN

    04.06.2019 14:25
    Adolf Pekar 04.06.2019 • 13:19
    Imate kod Muzeja revolucije jedan lep Šerman iz Drugog svetskog rata, ako se pitate ko je oslobodio Evropu. A u RV je bilo na desetine američkih mlaznjaka F86. Pogledajte i naše megalomanske filmove u kojima je Nemce glumila JNA, pa na "nemačkim" kamionima stoje mitraljezi Brauning, a na kutijama lepo piše CAL .50... Kome ni to nije dosta, neka pogleda film "Ljubav i moda". A onda su došle sedamdesete i Tito se okrenuo Rusima.. dalje ne vredi pričati, Putinomanija je zavladala.

    Nema to veze sa kako ti kažeš Putomanijom ili Rusofilijom,barem ono što sam ja pisao.Gledam realno i objektivno koliko sam u mogućnosti,niti sam Rusofil niti Putoman.Ipak treba malo znati i istoriju.Ta sva oružja što si naveo su dobijena od Amerikanaca posle rata, tj. kad se Tito zakačio sa Staljinom 50-ih godina prošlog veka.Jugoslaviju tadašnju i 90 % okupirane Evrope su Sovjeti oslobodili a ne Amerikanci i to je činjenica.
    Imaš pravo,kako je kod nekih zavladala Rusofilija tako je i kod nekih zavladala Amerikofilija.Ja ne pripadam ni jednima ni drugima ja imam svoju zemlju i svoj narod,za tebe nisam baš siguran

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin