Većina ateista veruje u natprirodno

Izgleda da je verovanje u natprirodne pojave još uvek prisutno kod većine stanovništva, čak i među onima koji se oslanjaju na nauku i deklarišu se kao ateisti, piše New Scientist.
Većina ateista veruje u natprirodno
Foto: Pixabay
Naime, istraživanje koje je sprovedeno među ateistima i agnosticima širom sveta pokazalo je da mnogi od njih ne mogu u potpunosti da odbace iracionalna verovanja u, na primer, život nakon smrti, astrologiju ili postojanje neke univerzalne životne sile.
 
Prema nalazima istraživanja "Understanding Unbelief" (Razumevanje neverovanja), u kojem su naučnici razgovarali sa hiljadama ateista i agnostika iz Brazila, Kine, Danske, Japana, SAD-a i Velike Britanije, izgleda da većina njih, uprkos svojoj bezbožnosti, veruje u barem jednu natprirodnu pojavu.
 
Na primer, među ateistima u Velikoj Britaniji njih oko 12 odsto veruje u reinkarnaciju, a gotovo 20 odsto u život nakon smrti. Sveukupno gledajući, 71 odsto ateista ima neka slična iracionalna uverenja, dok za agnostike ta brojka iznosi 92 odsto.
 
Ateisti i agnostici čine oko 37 odsto stanovništva u Velikoj Britaniji, tako da u kombinaciji s religioznim ljudima ispada da velika većina britanske, ili čak globalne populacije veruje u natprirodno.
 
U šta najviše verujemo?
 
Globalno gledano, najrasprostranjenija natprirodna uverenja povezana su sa sudbinom. Mnogi ateisti i agnostici smatraju da su neki "značajni događaji u životu jednostavno morali da se dogode" i da postoje "temeljne sile dobra i zla". U to veruje između 20 i 30 odsto ateista u Velikoj Britaniji i SAD-u i oko 40 odsto agnostika. Ali to je manje nego u opštoj populaciji, gde u to veruje više od polovine ljudi.
 
Istraživači projekta "Understanding Unbelief" takođe su ispitivali ljude o karmi, natprirodnim bićima, ljudima s mističnim moćima i slično. Čak i fenomen u koji se najmanje veruje, karmu, podržava oko 10 odsto ateista i 30 odsto opšte populacije u Velikoj Britaniji.
 
Ateisti koji najmanje veruju u natprirodno
 
Istraživanje je pokazalo kako japanski ateisti najmanje veruju u natprirodno pojave, ali da se ateisti i agnostici zapadnih zemalja najviše oslanjaju na nauku i naučnu metodu. Tako dve trećine Britanaca smatra kako je "naučna metoda jedini pouzdani put do znanja", dok to smatra 46 odsto opšte svetske populacije.
  • Posmatrač

    05.06.2019 17:26
    Neverovanje u postojanje Tvorca ili Svevišnjeg ne podrazumeva automatski i neverovanje u neke druge gluposti.
  • Piplfoks

    05.06.2019 16:26
    @Veverac

    Ateisti su oni koje pitaš 'Gazda, koliko širok kanal da bude?' ili ''Šta ćete od priloga u pljeskavicu?'
  • Veverac

    05.06.2019 14:43
    Komični
    Ko su "ateisti"? To su oni koji veruju u boga Mamona i u deda-Sokijeve evriće i dolarčiće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin