FOTO: Psi vuku sanke kroz otopljeni Grenland

Meteorolog Stefen Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebalo da skupi meteorološke instrumente koje su postavile njegove kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.
FOTO: Psi vuku sanke kroz otopljeni Grenland
Foto: Pixabay
Naime, nije mogao da vidi aparaturu jer je umesto na očekivani beli ledeni pokrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljen led sa Grenlanda.
 
Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje u dubokoj svetloplavoj vodi, uskoro je postala viralna. Najverovatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posledice globalnog zagrevanja, poput onih izgladnelih polarnih medveda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.
 
Olsen je na Tviteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu "oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov". Smatra da će njih prve pogoditi posledice otapanja ledenog pokrivača, ali da razmere katastrofe neće biti ograničene samo na Grenland ili Severnu Ameriku.
 
Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu. Na Tviteru je napisao da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.
 
Letnja sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrivača privremeno nestane u julu, kada je najtoplije. Međutim, ove godine Grenland je već početkom juna izgubio veliki deo svoje ledene površine, oko 40 odsto.
 
Naučnici već mesecima upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordnog nivoa otapanja leda na najvećem ostrvu na svetu, a prva posmatranja ukazuju na to da su bili u pravu.
 
Problem je u tome što je dejstvo kumulativno, odnosno zbraja se ili raste. Što se više leda otopi u rano leto, to ga još više nestane u narednim nedeljama. Ova lančana reakcija događa se jer beli sneg i led reflektuju sunčeve zrake u svemir, smanjujući time količinu apsorbovane toplote i održavajući led hladnim. Što je manje leda, to se manje toplote reflektuje i ledeni pokrivač se sve više topi.
 
Sve to može uticati na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog zagrevanja - značajnog porasta nivoa mora. Ako do toga dođe, milioni ljudi koji žive u priobalnim područjima moraće da napuste svoje domove. 
 
Prema nedavnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalni nivoi mora porasli su za 13,7 milimetara.
 
Ledeni pokrivač na ovom ostrvu najveći je izvor vode koja se svake godine dodaje okeanu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".