NASA planira izgradnju trajne baze za ljude na Mesecu

Naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici /MSS/ kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopšteno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).
NASA planira izgradnju trajne baze za ljude na Mesecu
Foto: Pixabay

U saopštenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita.

Naučnici iz Nase ističu da je, najvjerovatnije, da će to biti beton. Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smesu.

"Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija", istakla je Radlinska. Nasa je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promjene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju, javio je "Sputnjik".

U saopštenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona. Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačini na Mesecu, gđe je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je sprovedeno usled izveštaja o tome da su SAD saopštile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mesecu do 2028. godine.

  • simba

    29.06.2019 15:37
    Nisam teoreticar zavera i ravnozemljas, ali da bi negde betonirao, prvo treba tamo i da stignes...
  • Silver

    27.06.2019 14:48
    Znači i na mesecu prvi vesnici proleca........
  • Rocketman

    22.06.2019 13:49
    To ce biti skloniste za bogatase kada krene haos 2050 -te zbog klimatskih promena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.