Istraživanje: Srbija ima IQ 90, na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur

Srbija ima skromni državni IQ – (90), pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, u 203 države s nekoliko zemalja van Evrope.
Istraživanje: Srbija ima IQ 90, na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur
Foto: Pixabay
Od zemalja u regionu Slovenija ima IQ od 99, Hrvatska 96, BiH 89, Crna Gora 86, Albanija 82, dok Severna Makedonija ima isti skor kao Albanija.
 
Stanovnici BiH imaju isti državni koeficijent inteligencije kao Jermenija, Irak, Kazakhstan, Uzbekistan i Tajland.
 
Na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur, s IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).
 
Zbog promene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardizovanih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Belorusija (102), a odmah za njom sledi očekivana grupa država - Finska, Holandija, Nemačka, Estonija i Lihtenštajn sa IQ od 101.
 
Na dnu svetske IQ lestvice se nalazi 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 - što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.
 
U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabeležili u knjizi "Inteligencija nacija".
  • Dragan

    11.02.2022 15:03
    Nije palma
    Tužno je što ne glasaju samo glupi za SNS. Glasaju i prodane duše koje su vrlo pametne, ali pokvarene
  • Zebra

    17.04.2020 23:12
    Ma i manji! Država gde 50% glasa za Vucica u proseku ima 80IQ
  • Mina

    25.01.2020 08:51
    Nije istina da imamo takav slab iq pa kod nas se rodio i Pupin,Tesla ,Ruđer Bošković i Mika Alas mi smo ispred svih nas iq je 250

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin