Seča šuma sve češća zbog toalet papira

Toalet papir, proizvod koji ljudi koriste samo jednom i potom bacaju, postaje sve manje održiv, što znači da se više šuma seče radi njegove proizvodnje, upozoravaju istraživači.
Seča šuma sve češća zbog toalet papira
Foto: Pixabay
Analiza magazina "Ethical Consumer" pokazala je kako veliki proizvođači sve manje koriste reciklirani papir za proizvodnju toalet papira još od 2011. godine, piše "Gardijan".
 
Velika Britanija koristi 1,3 miliona tona toalet papira godišnje, podaci su Konfederacije papirne industrije, dok prosečan Britanac godišnje troši 127 rolni toalet papira.
 
Međutim, rastući trend "luksuznog" četvoroslojnog i prošivenog toaletnog papira podstiče na korišćenje nove drvne pulpe u nastojanju da se proizvode najmekši proizvod.
 
"Nema potrebe da sečemo šume kako bismo napravili toalet papir, ali ovo se dešava. Budući da je pažnja potrošača usmerena na smanjenje potrošnje plastike, neki od velikih brendova usporili su, pa čak i prestali da koriste reciklirani papir za proizvodnju toaletnog papira", kaže Aleks Krambi, istraživač za "Ethical Consumer".
 
U istraživanju je izdvojena kompanija Kimberli-Klark, jedan od najvećih dobavljača toaletnog papira u svetu. Udeo reciklirane drvne celuloze koju ova kompanija koristi smanjio se tokom godina. Na primer, u 2011. godini nešto manje od 30 odsto ukupnog udela vlakana u toaletnom papiru Kimberli-Klarka bilo je reciklirano, ali do 2017. taj postotak pao je na 23,5 odsto. 
 
Izveštaj Grinpisa iz 2017. upozorava da se veliki delovi švedskih šuma nalaze u ovom toaletnom papiru i kako su šume ugrožene zbog rastuće potražnje za drvnim sirovinama.
 
Novo istraživanje ističe kako su hemikalije koje se koriste u proizvodnji recikliranog papira daleko manje otrovne od onih koje se koriste za izbeljivanje neobrađene pulpe drveta. Istraživači takođe upozoraju potrošače da budu oprezni kada misle da je FSC oznaka na toalet rolnama dovoljna da im olakša savest.
 
Većina toalet rolni koristi oznaku FSC Mix. To znači da je papir proizveden od mešavine FSC novog drveta, recikliranog i novog drveta iz "kontrolisanih izvora". To nisu potpuno sertifikovane FSC šume, navodi se u analizi magazina "Ethical Consumer".
  • Мунгос

    11.07.2019 09:26
    Лако је решити овај проблем.
    Увести еколошку таксу сваком Шведи који дневно потроши више од 10 ролни тоалет папира.
    Евентуално натерати Швеђане да користе тоалет папир и са друге стране. Еколошким таксама наравно. У том циљу се мора мало повећати број комуналних милицајаца који би све то исконтролисали.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin