Istraživač s Oksforda: Odlazak na posao pre 10 sati ujutro je mučenje za telo

Pol Keli, jedan od vodećih istraživača na Oksfordu, smatra da je odlazak na posao pre 10 sati ujutro mučenje za telo i tvrdi da je to veoma loše za mentalno zdravlje.
Istraživač s Oksforda: Odlazak na posao pre 10 sati ujutro je mučenje za telo
Foto: Pixabay
"Naš unutrašnji biološki sat pre 55. godine života nije sinhronizovan s uobičajenim radnim vremenom od 9 do 17 časova, a to predstavlja ozbiljnu pretnju produktivnosti, dobrom raspoloženju i mentalnom zdravlju", rekao je Keli.
 
Dodao je kako rano ustajanje i odlazak na posao pre 10 sati ujutro predstavlja jedan vid mučenja i negativno utiče na prirodnu ravnotežu organizma. 
 
Keli tvrdi da početkom 20. veka, kada je uvedeno osmočasovno radno vreme, niko nije razmatrao prirodni ljudski sat i ističe da to utiče na fizičke i emocionalne performanse sistema i na taj način šteti našem telu.
 
Uveren je da će efekat rada biti mnogo bolji ako napravimo jednostavne promene u vremenu kada dolazimo na posao i završavamo s poslom.
 
Jedna britanska škola testirala je Kelijevu teoriju i početak nastave pomerila na 10 sati. Nakon nekog vremena ocene učenika su se popravile, kao i njihova prisutnost i generalna produktivnost.
  • pablo psihopata

    28.07.2019 02:28
    odlazak na posao
    je uopste mucenje.
  • Nemanja

    21.07.2019 11:20
    Tačno!
    Slažem se u potpunosti i retko kad dolazim na posao pre 10h!
    Još samo da se uvede šestočasovno radno vreme...
  • Kaćanka

    21.07.2019 09:59
    Kako starim sve vise uvidjam da je to tacno, od 9,30 do 15h bi bilo idealno sada sa pedeset i pet !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin