Devojčica osvojila planinski vrh viši od 7.000 metara

Selena Kavaja, desetogodišnjakinja iz Pakistana, osvojila je planinu Spantik na severu zemlje, postavši najmlađa osoba koja se popela na planinski vrh viši od 7.000 metara.
Planina Spantik, poznata kao Zlatni vrh, nalazi se u regionu Gilgit-Baltistan, području gde postoji pet planinskih vrhova viših od 8.000 metara. Devojčica je Zlatni vrh osvojila 17. jula, zajedno s ocem Jusafom Kavajom, poznatim planinarem.
 
"Presrećna je zbog svog uspeha, ali mislim da će biti još srećnija kada se vrati u Abotabad, gde su u toku pripreme za njen doček", rekao je Selenin otac.
 
Jusaf kaže da se Selena trenutno suočava s takozvanom visinskom bolešću, odnosno simptomima koji se javljaju pri boravku na visokoj nadmorskoj visini.
 
"Vreme je bilo odlično, a Selena je tokom uspona bila zdrava i puna energije. Selena i ja smo izuzetno zadovoljni i srećni zbog uspona, jer ne samo da je oborila svetski rekord, već su svi putevi za njeno osvajanje vrhova viših od 8.000 metara sada otvoreni", rekao je Jusaf.
 
Dodao je da sa devojčicom planira da osvoji Broad Peak od 8.051 metar, 12. po visini planinu u svetu, pre nego što pokuša da se popne na najviši svetski vrh Mont Everest (8.848) u maju 2020. godine. Tvrdi da su jedina prepreka na tom putu finansijska sredstva, budući da ne mogu da pokriju troškove narednog putovanja.
 
Pakistanska planinska princeza je u februaru prošle godine postala najmlađa osoba koja je osvojila Kuz Sar, planinu na severu Pakistana visoku 5.765 metara. Nakon toga uspešno je došla do vrha planine Minglig Sar (6.050 metara) i Vijo Sar (6.150 metara).
 
"Za Selenu, kojoj je cilj bio da dođe do vrha od 7.000 metara, samo je nebo granica", zaključio je Jusaf Kavaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin