EU za sada neće zabraniti veštačku travu

Evropska unija neće zabraniti travnjake od veštačke trave, barem ne još, ali Evropska agencija za hemikalije (ECHA) traži alternative.
EU za sada neće zabraniti veštačku travu
Foto: Pixabay
"Komisija ne sprema takav predlog. Ono što radimo i što ćemo nastaviti jeste da tražimo najbolji način da odgovorimo na ekološki i zdravstveni uticaj mikroplastike i ohrabrimo razvoj održivih alternativa", rekla je portparolka EK Nataša Berto demantujući pisanje medija da Evropska komisija planira da zabrani veštačku travu.
 
Veštačka trava je veliki izvor mikroplastike, koja je pak veliki zagadjivač životne sredine. Mikroplastikom se nazivaju veoma mali delovi plastike proizvedeni nenamerno, u proizvodnji velikih komada, npr. sintetičkog tekstila ili namerno, u proizvodnji za odredjenu svrhu, kao u slučaju materijala za veštačku travu.
 
Mikroplastika je izvor zagađenja i jednom kada dospe u tlo može na kraju da završi i u hrani. Parcele veštačke trave značajan su izvor mikroplastike za prirodnu sredinu, izmedju 18.000 i 72.000 tona godišnje. Prema ECHA, sirovine koje se koriste za proizvodnju veštačke trave - mali komadi istrošenih guma - potpadaju pod definiciju "namerno dodate mikroplastike".
 
Mada se veštačka trava koja se koristi na sportskim terenima smatra ekološki dobrom alternativom za travu jer se uglavnom pravi od reciklirane plastike i omogućava smanjenje potrošnje vode na terenima, njen ekološki uticaj takodje je značajan.
 
Posle istrage pokrenute 2018. godine, ECHA je odlučila da predloži da se na nivou EU ograniči upotreba namerno dodate mikroplastike sa ciljem da izbegne gomilanje 400.000 tona mikroplastike za 20 godina. Ako se o restriktivnim merama postigne dogovor, biće pogođena proizvodnja veštačke trave.
 
Međutim, "ni ECHA ni Evropska komisija ne predlažu prekid proizvodnje veštačke trave", razjasnilo je to telo EU.
  • Мунгос

    01.08.2019 00:26
    Чујеш,
    Пластичне кесе Не,
    Пластична трава Да.
    За сада је тако, али ако Комесар за хемикалије и травњаке (ECHA) одлучи супротно, он ће свој став изнети пред Европски Парламент. Уколико Европски Парламент електронским гласањем то потврди, онда ће пластична трава да оде на сметлиште историје.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin