Preminuo glumac Piter Fonda

Američki glumac Piter Fonda preminuo je u 79. godini.
Bio je sin holivudske legende Henrija Fonde i mlađi brat Džejn Fonde. Njegova ćerka Bridžet takođe je glumica.
 
Preminuo je u svom domu u Los Anđelesu, posle borbe sa rakom pluća, saopštila je njegova porodica.
 
Piter Fonda rođen je u Njujorku 23. februara 1940. godine. 
 
Dva puta je bio nominovan za Oskara. Prvi put za scenario filma "Goli u sedlu" ("Easy Rider", 1969), u kom je igrao jednu od glavnih uloga zajedno sa Denisom Hoperom, koji je režirao ovo kultno delo. Za Oskara je nominovan i nepunih 30 godina kasnije, za ulogu u filmu "Ulijevo zlato" ("Ulee's Gold") iz 1997. godine. Za tu ulogu osvojio je "Zlatni globus".
 
Gradeći likove nekonformista i sam je u mladosti stekao reputaciju "problematičnog momka", sličnog dugokosim motociklistima sklonim ekscesima i drogama iz filmova "Goli u sedlu" ili "Divlji anđeli" Rodžera Kormana, snimljenog dve godine ranije. Iako nikada nije dostigao slavu oca Henrija i sestre Džejn, Piter je filmom "Easy Rider" ostavio dubok trag u popularnoj kulturi.
 
Igrao je u brojnim akcionim filmovima, okušao se i kao reditelj, a napisao je i autobiografiju "Nemoj da kažeš tati" (1983). Poslednjih godina u žižu javnosti dospeo je kao oštar kritičar politike Donalda Trampa prema meksičkim imigrantima.
 
Njegov poslednji film "The Last Full Measure" trebalo bi da bude premijerno prikazan ove godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin