Požar zaobišao najviše stablo u Amazoniji

Najviše stablo u Amazoniji, 88 metara visoka "Dinizia excelsa", nije u opasnosti od požara koji haraju tim ogromnim prašumskim područjem, objavili su britanski i brazilski naučnici.
Na severu Brazila, u carstvu džinovskih stabala, na granici između država Para i Amapa, nalazi se i "Dinizia excelsa" koja ima opseg 5,5 metara, pokazali su naučni radovi koje je nedavno objavio državni sekretarijat za nauku i tehnologiju države Amapa.
 
Ogromna stabla nisu retkost u tom regionu, ali obično uspevaju da dosegnu oko 60 metara, objasnio je Erik Bastos, koordinator istraživanja koje su u avgustu sproveli naučnici sa Saveznog univerziteta Los Vales de Žekitinjonja i britanskih univerziteta Kembridž i Svonsi.
 
Stablo je otkriveno iz vazduha, a Bastos kaže da se radi o "velikom otkriću i imamo zadatak da očuvamo to drveće". Budući da se nalazi unutar guste šume, ovom gorostasu ne prete požari koji haraju delovima Amazonije u kojima se sprovodi prekomerna seča.
 
Najviše drvo na svetu je sekvoja pronađena u Kaliforniji, visoka 115 metara kojoj su botaničari sa Univerziteta Humbolt dali ime Hiperion.
  • Hrast

    05.09.2019 20:25
    Sreća njegova te je daleko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".