Tviter blokirao naloge Raula Kastra i kubanskih državnih medija

Društvena mreža Tviter blokirala je naloge lidera kubanske Komunističke partije Raula Kastra, njegove ćerke Marijele Kastro i vodećih kubanskih državnih medija, objavili su državni mediji na svojim sajtovima.
Tviter blokirao naloge Raula Kastra i kubanskih državnih medija
Foto: Pixabay
Blokirane su i desetine naloga novinara kubanskih državnh medija, kao i zvanični nalog Ministarstva komunikacija. Tviter nije objasnio ovaj korak, niti je izdao ikakvo upozorenje.
 
Potez Tvitera desio su u trenutku kada je kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel u obraćanju naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu izazvanu američkim sankcijama.
 
Udruženje novinara Kube ovo je nazvalo "masovnom cenzurom" i podsetilo da je Tviter i u prošlosti suspendovao individualne naloge, koji su ponovo proradili.
 
"Ono što je novo je obim ovog jasno planiranog čina u sajber ratu, usmerenog da ograniči slobodu govora kubanskih institucija i građana i da ućutka vođe revolucije", smatra Udruženje.
 
Pojedini nezavisni novinari ironično su komentarisali činjenicu da se vladini zvaničnici koji imaju monopol u javnom prostoru i tradicionalnim medijima u jednopartijskoj državi žale na cenzuru.
 
Nezavisno novinarstvo u Kubi se toleriše, ali nije legalno, a portali nekoliko alternativnih medija su blokirani. Kuba se nalazi na listi 10 zemalja sa najvećm cenzurom, koju je ove nedelje objavio Odbor za zaštitu novinara iz Njujorka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin