Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji se "podvukao" ispod Balkana

Ugledni časopis "Science" objavio je članak o kontinentu nastalom pre više od 100 miliona godina, koji su naučnici nazvali Velika Adrija (Greater Adria) a koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.
Naučnici pronašli izgubljeni kontinent koji se "podvukao" ispod Balkana
Foto: Pixabay
Kontinent je u velikim tektonskim pomeranjima potonuo, a najvećim delom nalazio se na prostoru današnje južne Evrope. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.
 
Velika Adrija je, kako tvrde stručnjaci, formirana pre gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.
 
Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva, tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.
 
 
"Mediteranska regija je jednostavno - geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano", rekao je Van Hinsbergen za časopis Science.
 
Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je deo afričke tektonske ploče, da bi pre stotinu miliona godina počelo njeno "klizanje" i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.
  • Sava

    18.09.2019 07:04
    Ispade da je Deretić ipak u pravu. :)
  • SF

    15.09.2019 12:40
    Sada mi je jasno odakle toliko jadarita, kriptonita, zlata, bakra i vode.
    Što se tiče istorije Srba neko reče “nebeski narod”. I to, a i preci su nam znači bili neki bogovi i živeli su u Atlantidi:)
  • Mirin

    15.09.2019 12:14
    Mirin
    A zato smo stresno podrucje to jest bure baruta pa malo malo neki rat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".