Naučnici puštaju sterilne komarce u prirodu u borbi protiv malarije

Naučnici u Burkini Faso razvili su novo oružje u borbi protiv malarije puštajući na slobodu hiljade genetski sterilisanih komaraca.
Naučnici puštaju sterilne komarce u prirodu u borbi protiv malarije
Foto: Pixabay
Njihov eksperiment je prvi koji se izvodi izvan laboratorije, a nadaju se da će puštanje na slobodu genetski izmenjenih komaraca otežati širenje često smrtonosne bolesti. Naučnici se nadaju da će onemogućiti njihovo razmnožavanje.
 
Ulaganja u lekove protiv malarije, mreže za komarce i insekticide, usporila su bolest tokom proteklih 20 godina u Africi u kojoj se beleži 90 odsto svetskih slučajeva malarije.
 
Međutim, malarija još uvek godišnje odnese više od 400.000 života širom kontinenta, a Svetska zdravstvena organizacija smatra da je usporen napredak u borbi protiv bolesti, što vodi naučnike u potragu za novim pristupima borbi protiv bolesti.
 
"Konvencionalna sredstva koja danas imamo na raspolaganju dosegla su svoje limite", kaže dr Abdoulaje Diabate, koji vodi eksperiment za Target Malaria, istraživački konzorcijum koji ima podršku fondacije Bila i Melinde Gejts.
 
Komarcima su u fazi embriona umetnuti enzimi koji su ih sterilisali.
 
"Naš cilj nije da iskorenimo komarce", kaže Diabate, ističući da metoda cilja samo na tri glavne vrste komaraca koji prenose malariju od ukupno 3.500 vrsta širom sveta.
 
"Cilj je smanjiti gustina tih komaraca", dodaje.
 
Target Malaria takođe razvija enzime koji sprečavaju da muške jedinke prenose X hromozome potomcima, što znači da imaju samo muške potomke. Time se smanjuju izgledi za zarazu jer samo ženke komaraca grizu, dok se muške jedinke uglavnom hrane biljkama.
 
Metoda se u laboratorijskim uslovima pokazala uspešnom, jer su komarci iskorenjeni u 11. generaciji.
 
Aktivisti u Burkini, ipak, strahuju od nepoznatih posledica te metode po okolinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin