Pronađene olupine tri broda iz 17. veka

Olupine tri broda iz 17. veka pronađene su u švedskom gradu Geteborgu, javili su švedski mediji.
U okrugu Masthamnen u Geteborgu, pored brodova, pronađeni su ostaci kuće i zidovi luke.
 
Švedska televizija SVT javila je da je područje u kojem su pronađene olupine predmet ispitivanja od prošlog proleća, koje je povezano sa planovima Švedske administracije za saobraćaj o izgradnji tunela koji povezuje delove Geteborga.
 
Prema istraživanju arheološkog tima, pronađeni brodovi koristili su se u 17. veku.
 
"Bilo je veoma zanimljivo pronaći brodove. Severni deo Masthamnena je prvobitno bio prirodna luka, ali je tokom hiljadu sedamsto tridesetih ili hiljadu sedamsto četrdesetih područje luke skraćeno i podignut je zid, verovatno zbog izgradnje skladišta za čuvanje razne robe", izjavila je arheolog tima Nacionalnog istorijskog muzeja Karina Bramsteng Plura.
 
Sva tri broda izgrađena su od hrastovine, a dužina im je oko 15 ili 20 metara. Arheolozi tek treba da ustanove da li su brodovi namerno potopljeni bušenjem rupa u podovima.
 
Službenica Administracije Mira Anderson Ovuka izjavila je da će otkrivanje brodova doprineti znanju o istoriji grada. 
 
O brodovima će se brinuti mornarički arheolozi, koji će izvršiti detaljniju analizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.