Nemačka smanjila porez na tampone i uloške: "Menstruacija nije luksuz"

Nemački Bundestag doneo je odluku o smanjenju poreza na dodatu vrednost na ženske higijenske potrepštine poput tampona i uložaka nakon što je peticija za smanjenje oporezivanja ovih proizvoda sakupila preko 81.000 potpisa.
Nemačka smanjila porez na tampone i uloške: "Menstruacija nije luksuz"
Foto: Pixabay
"Nakon sakupljenih 81.000 potpisa, iscrpne rasprave u Bundestagu i svesrdne podrške ministra finansija Olafa Šulca sada je i službeno. od 2020. će se tamponi, ulošci i ostali proizvodi ženske higijene tretirati kao proizvodi osnovne potrebe i oporezivaće se sa sedam umesto 19 odsto", saopštili su časopis za mlade "Neon" i berlinska kompanija "Einhorn", koji su i pokrenuli peticiju za smanjenje PDV-a na spomenute proizvode.
 
Ovu peticiju su podržala mnoga poznata imena nemačke javnosti, a prema saopštenju Neona, ne radi se samo o finansijskom pitanju nego i o jednakosti među polovima.
 
"Ponosni na to šta smo zajednički postigli. Menstruacija nije luksuz i zato se ovi proizvodi ne smeju oporezivati po višoj stopi PDV-a", stoji u saopštenju "Neona" i "Einhorna".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin