Istraživanje: Žene rade bolje u toplijim kancelarijama

Poslodavci bi mogli da poboljšaju učinkovitost povećanjem temperature na radnim mestima, pokazalo je nedavno istraživanje prema kojem su žene produktivnije u toplijim kancelarijama, dok se kod muškaraca nije toliko izrazito pokazalo da visina temperature utiče na njihovu produktivnost na poslu.
Istraživanje: Žene rade bolje u toplijim kancelarijama
Foto: Pixabay
Naučnici sa Univerziteta u južnoj Kaliforniji utvrdili su da su žene bile uspešnije u verbalnim i matematičkim zadacima u toplijim kancelarijama. Kod muškaraca se obavljanje istih zadataka popravilo na nižim temperaturama, ali kod njih je veza temperature radnog okruženja i učinkovitosti bilo mnogo manje izražena nego kod žena.
 
Autori istraživanja naveli su da bi temperature u kancelarijama morale znatno da se povećaju iznad sadašnjih standarda kako bi se povećala produktivnost na radnim mestima na kojima rade radnici oba pola.
 
U istraživanju sprovedenom u Berlinu učestvovalo je više od 500 studenata.
 
U okviru istraživanja sprovedena su tri različita vremenski ograničena testiranja u području matematike, verbalnih veština i kognitivnih funkcija, a uspeh na testu imao je kao rezultat i finansijsku nagradu.
 
Testovi su sprovedeni na različitim temperaturama, od 16,1 do 32,7 stepeni Celzijusa.
 
Naučnici su utvrdili da postoji veza između temperature u radnom okruženju i uspeha na matematičkim i verbalnim testovima dok temperatura kancelarije nije imala nikakve efekte na kognitivne funkcije kako kod žena tako i kod muškaraca.
 
Vođa istraživanja profesor Tom Čeng sa univerziteta Južna Kalifornija kazao je da je i "u okviru raspona relativno normalnih temperatura uočena razlika u produktivnosti".
 
"Od ranije je poznato da žene vole toplije radne prostore od muškaraca, ali do sada se verovalo da se radi o ličnim preferencijama", kaže Čeng.
 
Istraživanje je pokazalo da su žene najproduktivnije u kancelarijama u kojima je temperatura između 21 i 26 stepeni Celzijusa, dok su muškarci produktivniji kada je temperatura ispod 21 stepen Celzijusa.
 
Istraživači su došli do zaključka da bi optimalna temperatura u kancelarijama bila oko 24 stepena Celzijusa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin