VIDEO: Nađena olupina nemačkog ratnog broda iz Prvog svetskog rata

Na području Folklandskih ostrva pronađena je olupina nemačkog broda iz Prvog svetskog rata.
SMS Scharnhorst bio je glavni brod istočnoazijske flote nemačkog viceadmirala Maksimiliana Grafa fon Špea. Potopljen je pre 105 godina, 8. decembra 1914. godine. Na brodu se tada nalazilo više od 800 ljudi, uključujući i samog viceadmirala Fon Špea, piše BBC.
 
Potraga za SMS Scharnhorstom počela je pre pet godina, na stotu godišnjicu Bitke kod Folklandskih ostrva, ali u početku nije davala puno rezultata.
 
Stručnjaci su tek ove godine naišli na značajne nalaze, koristeći prilikom potrage podmornicu i četiri autonomna podvodna vozila. Nakon nekog vremena pronašli su SMS Scharnhorst na dubini od 1.610 m.
 
SMS Scharnhorst je bio deo istočnoazijske carske eskadrile nemačke mornarice koja je do izbijanja Prvog svetskog rata 1914. godine uglavnom plovila Tihim okeanom. Igrao je ključnu ulogu u Bitki kod Koronela, gde je bila poražena britanska mornarica.
 
Bio je to prvi značajan pomorski poraz Britanije u Prvom svetskom ratu. Nemci su tada potopili dva od četiri britanska broda. Poginulo je 1.600 britanskih mornara, a ni jedan nemački.
 
Britanska eskadrila uzvratila je udarac u Bitki kod Folklandskih ostrva, potopila SMS Scharnhorst i krenula u poteru za preostalim nemačkim brodovima.
 
Tokom bitke poginula su i dva sina viceadmirala Fon Špea: Hajnrih koji se nalazio na brodu SMS Gneisenau i Oto na brodu SMS Leipzig. U borbi je ukupno poginulo 2.200 nemačkih mornara.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.