Tajlandska masaža na listi nematerijalne baštine Uneska

Nuad, hiljadugodišnja veština tajlandske masaže upisana je u četvrtak na sastanku u Bogoti na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.
Tajlandska masaža na listi nematerijalne baštine Uneska
Foto: Pixabay
Budistički lekari i monasi preneli su Nuad iz Indije pre oko 2.500 godina. Ta se veština dugo prenosila usmeno s učitelja na učenika u hramovima, a zatim i u porodicama. U 19. veku na nagovor kralja Rame III naučnici su svoja teoretska saznanja ugravirali u kamenje.
 
Ali, trebalo je pričekati da se osnuje škola hrama ležećeg Bude (Wat Pot) iz Bangkoka 1962. da bi se ta tehnika postepeno proširila na Zapad gde su danas brojni saloni tajlandske masaže.
 
Masaža se sastoji od pritisaka palcima, laktovima, kolenima i stopalima, kao i istezanja. Učenici to umeće savladavaju u više desetina etapa koje se savršeno poklapaju s deset energetskih linija tela. Terapeut sistematskim, ritmičkim pritiscima koji slede energetske kanale po telu, rukama, stopalima, laktovima i težinom svog tela stimuliše različita područja.
 
Energetski tokovi nalaze se oko dva centimetra ispod kože i zbog toga je potrebno koristiti pritisak koji će biti dovoljno dubok da stimuliše protok energije u njima. Taj se pritisak reguliše u skladu s fizičkom kondicijom i konstitucijom.
 
Tajlandska masaža je postala institucija na Tajlandu koja godišnje donosi nekoliko stotina miliona dolara prihoda. Poslednjih desetak godina Nuad se smatra kompletnim terapijskim tretmanom koji se sprovodi u više stotina bolnica tog kraljevstva.
 
Osim opuštajućih uživanja, brojna istraživanja su potvrdila da masaža ublažava bolove u leđima, probleme s cirkulacijom, glavobolju, nesanicu i anksioznost.
 
Ugled Nuada je okaljan tokom rata u Vijetnamu kada su američki vojnici dolazili na Tajland gde su neki saloni nudili seksualne usluge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.