Identifikovano 60 odsto logoraša iz Aušvica

Memorijalni centar i muzej Aušvic-Birkenau objavio je da je dosad identifikovano više od 60 odsto od oko 400.000 registrovanih zatvorenika u nacističkom logoru Aušvic.
Identifikovano 60 odsto logoraša iz Aušvica
Foto: Pixabay
Ta brojka ne uključuje skoro 900.000 Jevreja deportovanih u Aušvic iz okupirane Evrope i odmah ubijenih u gasnim komorama, objavila je agencija DPA.
 
Muzej radi na utvrđivanju njihovog identiteta na osnovu popisa za transport, rekao je direktor muzeja Pjotr Civinski, naglašavajući misiju Muzeja da se "u kolektivnoj svesti sačuva što je više moguće imena".
 
U maju iduće godine na internet stranici muzeja biće objavljeno više od 420.000 imena Jevreja sa popisa za transport koji su bili deportovani u taj logor, objavljeno je na veb stranici Muzeja.
 
U logoru Aušvic, jednom od najzloglasnijih koncentracionih logora nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata koji je uspostavljen 1940. godine, ubijeno je više od 1,1 milion ljudi, većinom Jevreja, a u njemu je bilo zatočeno ukupno više od 1,3 miliona ljudi.
 
Sovjetska Crvena armija oslobodila je Aušvic 27. januara 1945. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin