Evo zašto je Finska najsrećnija zemlja na svetu

Često slušamo o tome koje su zemlje najbolje i najsrećnije za život i pitamo se kako je moguće da se u pojedinim delovima sveta živi tako srećno i zadovoljno.
Evo zašto je Finska najsrećnija zemlja na svetu
Foto: Pixabay
Finska se smatra jednom od najsrećnijih zemalja, prenosi Bright Side. Možda razlog za to leži u sledećim činjenicama:
 
1. Finci dosta vremena provode napolju
 
Oko 70 odsto teritorije Finske je prekriveno šumom i to je glavni razlog zbog kojeg se Finci osećaju ugodno u šumama. Osećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Takođe, dosta vremena provode napolju, idu u šetnje i često voze bicikl.
 
2. Slobodno piju vodu
 
Finsku zovu "zemljom hiljadu jezera". Ova jezera nastala su otapanjem lednika pre oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da je mogu piti direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa prečišćavanja. Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako zaboravite da je zatražite.
 
3. Dečji dodatak se isplaćuje redovno, sve dok dete ne napuni 17 godina 
 
Roditelji u Finskoj dobijaju dečji dodatak u iznosu od 100 evra mesečno. Ta svota se malo povećava sa svakim sledećim detetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dete ne napuni 17 godina. Taj novac ljudi mogu da troše kako žele, ali uglavnom ga ne koriste, već štede kako bi svom detetu osigurali pristojan iznos za život u budućnosti. Osim toga, odmah nakon rođenja deteta, roditelji dobijaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu. U njima se nalaze 64 različita predmeta, uključujući odeću, igračke, kao i sve informacije o brizi za novorođenče.
 
4. Imaju najbolju picu na svetu
 
Sve je počelo sa Silviom Berluskonijem, italijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez ukusa, i rekao da se ona ne može uporediti sa šunkom iz Parme. Tri godine kasnije, Finska je pobedila na internacionalnom takmičenju u pravljenju pice, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su "Berluskoni" picu s mesom jelena.
 
5. Jedna su od vodećih zemalja u svetu po reciklaži otpada
 
Finska se drži "kružne ekonomije" koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju. Takođe, devet od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je postotak reciklaže još veći.
 
6. Visok stepen poverenja u policiju
 
Posebnost finske policije nalazi se u tome što su oni, po organizaciji, jedna formacija, a ne nekoliko zasebnih struktura kao u većini zemalja sveta. To praktikuju kako bi se suprotstavili mogućim pokušajima bilo koje grupe vladajućih krugova da monopolizuje policiju i utiče na nju. Kao što praksa pokazuje, ovo je bila jedna od najboljih odluka finske vlade, jer se pokazalo da gotovo 90 odsto Finaca veruje policiji.
 
7. Postoji mnogo takmičenja u neobičnim sportovima
 
Sport je deo svakodnevnog života u Finskoj. Osim dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje takmičenja kao što su: u brizi o ženi, u bacanju mobilnog telefona, lovu na komarce i bacanju čizama.
 
8. Prva zemlja koja svakom stanovniku daje pristup internetu
 
Od 2010. godine Finska je postala prva država na svetu koja je ustanovila pravo građana na pristup internetu. Vlada je naredila internet provajderima da korisnicima interneta odmah obezbede velike brzine. Dok vlade drugih zemalja ne garantuju brzi internet zbog straha od piraterije, Finci su prepoznali da je internet nužan kako bi se bolje učilo i radilo.
 
9. Očevi provode više vremena s decom nego majke
 
U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje dece. Na primer, odsustvo očeva s posla može trajati devet nedelja i tokom tog vremena im se isplaćuje 70 odsto zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više učestvuju u odgoju dece nego majke.
 
10. Zauzimaju drugo mesto u svetu po konzumaciji kafe
 
Prema podacima Međunarodnog udruženja za kafu, svaki Finac popije 26,5 kg kafe godišnje. Svaka pauza za kafu na poslu ili u školi, za Fince je sveta stvar i uvek se mora osigurati dovoljno vremena za nju.
 
11. Selo Deda Mraza
 
Malo selo u Laponiji u Finskoj zove se Joulupukki (finski izraz za Deda Mraza) i otvoreno je za posete tokom cele godine. Finski Deda Mraz ima i pravi pasoš u koji je kao datum rođenja napisano "pre mnogo vremena", a u bračnom statusu stoji "oženjen". Njegova žena zove se Joulumuori, što bi značilo Baka Mrazica.
 
12. Besplatno obrazovanje
 
Obrazovanje u Finskoj podrazumeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji. Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na fakultetima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno. Takođe, obrazovanje u Finskoj smatra se jednim od najkvalitetnijih na svetu.
 
13. Filozofija sreće "Sisu and kalsarikännit"
 
Reč "sisu" nema bukvalan ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstina. Ta reč označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu. Ovaj koncept prerastao je u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. veku. "Sisu" u dečjem vaspitanju promoviše ideju da dete može sve.
  • Vojvosadjan

    14.01.2020 09:15
    @ @dark ritual
    Nalupetala si se za sve novce.. Pričati o zemlji i ljudima u kojoj nisi bila a po vlastitom svedočenju skoro ni jednog nisi upoznala je samo odlika plitkih. Gde si se "naputovala po svetu" mogu samo da pretpostavim kad tvrdiš da su Španija, Francuska, Italija etc nedostižne zemlje za stručnjake iz Srbije i ostatka sveta. Uzgred, Finci nisu Skandinavci niti je Finska Skandinavija. Toliko o geografiji i putovanjima.
  • ex chapman

    14.01.2020 08:52
    alkohol
    volim i ja Sisu, ali alcohol je taj koji vecini Finaca pruza taj osecaj neizmerne srece! :D
    salu na stranu - iza Finske su odmah Danska, Norveska, Island... dakle zemlje u kojima je jaka SOCIJALNA drzava! "obican" covek ne zeli neizmerno bogatsvo, vec jednostavne stvari - sigurnost za sebe i svoju porodicu! fizicku bezbednost, ekonomsku stabilnost, zdravstvenu zastitu, obrazovanje kao garant sigurne buducnosti i bezbriznu starost... "obican" covek voli da vidi kad korumpirani bankari zavrse u zatvoru, umesto da im drzava poklanja trillione dolara. "obican" covek voli kad drzava kaznjava kriminalce umesto da ih nagradjuje i stiti! kao sto vidite recept za "najsrecniju" zemlju je vrlo jednostavan. samo - treba hteti, treba smeti...
  • Rok Ihan

    14.01.2020 06:20
    Celje, Slovenija
    Niste naveli da su plate ovako: Prije mijesec dana ponudili su mi neto 5000 Eura iako su porezi i do 70% na platama. Nisam prihvatio jer nemam sluzbenu ponudu i tako i treba. Iako zbog svih Srpskih posla i prevaranata toga kod njih nema jer pravosudni sistem je 99, 9% neutralan i sude posteno svima. Znam prijatelji su bili na svadbi pijani se vracali u Hotel i sofer je dobio 15000 eura kaznu a suvozac 5500 Eura auto im je zaplenjen i prodaje se na drzavnoj licitaciji. Kaznu sve dok ne isplate nemogu da izadju iz Finske jer su u cuzi vec 2 godine. I tako i treba nije ni Slovenija djaba oduvek bila primer svima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".