Gradi se najviši drveni neboder na svetu

Japanska kompanija Sumitomo Forestry planira da izgradi najviši drveni neboder na svetu koji bi imao po jedan metar za svaki rođendan kompanije.
Gradi se najviši drveni neboder na svetu
Foto: Pixabay
Građevina visoka 350 metara trebala bi da bude dovršena do 2041. godine. Za sada rekord u najvišoj drvenoj građevini drži Tallwood House, studentski centar visok 53 metra u Vankuveru. Izgradnja poznata i pod nazivom Projekat W350 primer je urbanog razvoja primerenog čoveku i prirodi.
 
Iako su radovi dvostruko skuplji u odnosu na klasične nebodere, dugoročno će se projekt isplatiti.
 
Osim toga, drvo se lako reciklira, čime se čuva priroda. Cilj japanskih arhitekti je da naprave "šume" od gradova, odnosno da ponude stanovnicima ekološki prihvatljive uslove za život. Drveni neboder će imati prodavnice, kancelarije i stanove, vrt na krovu kao i mnoštvo biljaka na svakom spratu. Zahvaljujući posebnom načinu izgradnje, zgrada će biti otporna na jake vetrove i potrese na koje su Japanci naviknuti.
  • Mad Hatter

    26.01.2020 15:19
    Ništa čudno i ništa novo. Neki od Japanskih hramova su preko 30 metara visine, preko 500 godina stari i napravljeni u celosti od drveta. Sadašnja tehnologija glue-lam dozvoljava gradnje od drveta velikih dimenzija i raspona a da pr tome zadovoljavaju sve standarde protiv požarne zaštite. Bambus se sada smatra materialom budućnosti zbog svoje snage, elastičnosti i eco vrednosti. Što manje betona to bolje.
  • HERUVIM

    26.01.2020 09:38
    Mikenska civilizacija
    @Šokirani: juce sam citao da su graditelji u Mikenskoj kulturi (trusno podrucje Krita) pre oko 3000 godina pravili stubove tako sto su kao osnovu koristili drvo, balvan, a onda su ga oblagivali kamenom kao reljef. Takve građevine su mogle biti gradjene do 4 sprata visine i navodno su bile dobro otporne na zemljotrese zbog elasticeta vlakana drveta
  • Cica

    25.01.2020 22:44
    I gratis brzootvarajuci
    padobran za sve koji uplate avans pre zavrsetka izgradnje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".