Nemačke tajne službe radnike traže i oglasima u javnom prevozu

Nemačke tajne službe svoje oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike objavljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele.
Nemačke tajne službe radnike traže i oglasima u javnom prevozu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. "U tajnosti činiti dobro" - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje saradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe -"Činiti pravu stvar".
 
U potrazi za saradnicima, u berlinskoj podzemnoj železnici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljnih poslova. I ono traži IT stručnjake uz poziv "Diplomatija i digitalno - vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova".
 
Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. Savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicija, kriterijumi su sniženi, navodi Dojče vele.
 
Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, kod testiranja fizičke spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.
 
Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.
 
"Naći odgovarajuće ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou", kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblasti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagođava digitalizaciji.
  • ha,ha,ha

    09.02.2020 14:38
    Ha, ha, ha
    Koja smejurija. Znači kandidat za IT sektor mora da istrči štafetu na stadionu ispod određene granice u sekundama. Pa čekaj. Jel on treba da beži od nekoga ili da nekoga vija ili treba da poznaje IT sektor, koji nikakve veze nema sa trčanjem??? Aj se prvo dogovorite. Jel vam treba maratonac ili vam treba Bik Gejts???!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin