Italijanski novinar iza lažne vesti o smrti Ratka Mladića

Italijanski novinar Tomazo Debenedeti stoji iza lažne vesti o smrti Ratka Mladića.
Italijan je prvo proglasio mrtvim Papu Benedikta, a kasnije svojim tvitovima objavio lažnu smrt Fidela Kastra i Pedra Almodovara.
 
Debenedeti je tako postao jedan od najuspešnijih kreatora lažnih vesti.
 
"Tviter je dobar za smrt", rekao je jednom Debenedeti, govoreći prvi put o svojoj želji da razotkrije koliko nepouzdani društveni mediji može biti kao izvor vesti.
 
Ovaj novinar iz Rima, u jednom intervjuu za "Gardijan" definisao je sebe kao normalnu osobu.
 
"Društvene mreže su najvarljiviji izvor informacija na svetu, ali mediji veruju u to zbog potrebe za brzinom", rekao je.
 
Industrija lažnih tvitova je u porastu. Ovaj Italijan je u jednom talasu kreirao i prepisku u kojoj Vendi Deng, supruga medijskog magnata Ruperta Murdoka koketira sa komičarem Rikijem Džervejsom.
 
Debenedeti je često umeo da prevari italijanske medije da objavljuju lažne intervjue s piscima, često američkim, uključujući Džona Grišama, Artura Milera, Gor Vidala, Tonija Morisona i Filipa Rota. Rot je 2010. godine negirao da je dao intervju u kojem je kritikovao Baraka Obamu.
 
Debenedeti negira da je on običan prevarant koji vara zbog lične koristi.
 
"Hteo sam da vidim koliko su mediji slabi u Italiji. Italijanski mediji nikada ništa ne proveravaju, pogotovo ako je to blisko njihovoj političkoj liniji, zbog čega je desničarski list Libero voleo Rotove napade na Obamu", kazao je jednom.
 
Tomazo Debenedeti je juče preko lažnog Tviter naloga ministarke inostranih poslova Bisere Turković prevario većinu medija u regionu objavivši da je Ratko Mladić umro.
  • Marija Terezija

    12.02.2020 08:20
    ne bih bas nesto bio ozaloscen i da je bila istinita vest .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.