Šta učiniti ako se u vašoj blizini dogodi saobraćajni udes

Ako ste videli saobraćajni udes u blizini, vaša reakcija će u velikoj meri zavisiti od težine nesreće ili nezgode, ali postoje opšte smernice koje treba imati na umu.
Šta učiniti ako se u vašoj blizini dogodi saobraćajni udes
Foto: Pixabay
Uz ove savete bićete spremniji da pomognete drugim vozačima dok ne stigne profesionalna pomoć.
 
Prvo osigurati svoju sigurnost
 
Ako ste saobraćajnu nesreću ili nezgodu videli tokom vožnje, zaustavite se sa strane ulice najmanje 30 metara od mesta događaja i uključite sva četiri žmigavca. Ova udaljenost je jako važna, kako ne biste doveli sebe i svoj automobil u opasnost zbog slomljenog stakla, goriva koje curi ili plamena.
 
Nikada ne treba pretpostavljati da neko drugi zove policiju. Čak i ako vam se čini da je nesreća mala, policija se mora obavestiti. Operateru je potrebno reći da ste svedok saobraćajne nesreće ili nezgode, lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge relevantne detalje.
 
Proveriti učesnike udesa
 
Nakon što ste se uverili da je sigurno prići mestu saobraćajne nesreće, proverite stanje učesnika kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo ako im možete pomoći.
 
Iako ovakva situacija može biti emotivno veoma uznemirujuća, pokušajte da se držite činjenica i zapamtite da nije vreme za procenjivanje čija je krivica za nesreću ili donošenje zaključaka na osnovi mišljenja vozača.
 
Ako je u pitanju teška saobraćajna nesreća, osim ako ne postoji rizik da će se automobil zapaliti, nikada ne treba premeštati povređenu osobu. Uprkos najboljim namerama, pomeranjem se mogu izazvati još veće povrede. To bi trebalo prepustiti obučenim medicinskim radnicima.
 
  
 
Možete im pomoći rečima, govoreći im da je pomoć na putu.
 
Stabilizovati automobil (ako je moguće)
 
Ako je saobraćajna nezgoda manja, zamolite vozača da udareni automobil izbaci iz brzine i ugasi. To će ukloniti rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.
 
Takođe, postavite trouglove da biste upozorili ostale vozače na udes.
 
Dati izjavu policiji
 
Kada policija dođe, dajte im relevantne činjenice i svoje kontakt podatke. U danima ili sedmicama nakon udesa, kao sjedoka vas može kontaktirati policija ili agent iz osiguranja. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice.
 
Saobraćajne nesreće i nezgode mogu biti veoma uznemirujuće, kako za učesnike u njima tako i za prolaznike i svedoke. Najbolji način kako se nositi s tom situacijom je ostati na mestu udesa i prijaviti ono što ste videli. Izađite iz svog automobila i pružite pomoć samo ako je sigurno to učiniti.
 
Vaše trezveno postupanje da na siguran način asistirate ili zaštite učesnike u saobraćajnoj nesreći dok ne stigne hitna pomoć može napraviti veliku razliku u ishodu.
  • HM

    23.02.2020 10:18
    Ukoliko neznas pravilno da ukazes pomoc nemoj nista da diras da ne napravi vece zlo
  • Marko

    21.02.2020 08:36
    komplet prve pomoci
    Ja danas idem da zamenim uz doplatu komplet za prvu pomoc. Istekao je datum mozga!
  • /

    19.02.2020 02:03
    /
    Stojim sa ukljucenim zmigavcem, i čekam da auto izadje sa parkinga kako bi se parkirao. Od nazad me neki mladić sa crnim audijel raspali.
    I još me napadne da sam ja išao u rikverc...

    Okolo ljudi na puš pauzi gledaju, ali niko nije hteo da svedoči iako sam ih kumio i molio... , Kada je došla policija, koju sam čekao sat i kusur, behu besni što sam ih zvao .
    U međuvremenu Baja iz audija pozvao ortaka iz obližnjeg kafića, koji je bio "jedini" svedok.
    Na kraju sam prošao ko jos po trnju, jer nisam imao svedoka niti snimka kojim bi se moja verzija priče potkrepila.

    Tako da kad vidiš poštenog čoveka da je u nevolji, presudi mu odmah, da se ne pati. Jer pravda je ono što se izučava teorijski na Pravnom fakultetu, u praksi je retko dostižna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin