Preminuo tvorac kompjuterskih komandi "copy" i "paste"

Pionir kompjuterske tehnologije Leri Tesler umro je u 74. godini.
Tesler je najpoznatiji kao tvorac komandi "cut", "copy" i "paste".
 
Počeo je da radi u Silicijumskoj dolini početkom šezdesetih, kada su kompjuteri bili nedostupni većini ljudi. Zahvaljujući njegovim inovacijama, lični računari postali su jednostavniji za upotrebu i pristupačniji korisnicima.
 
Kompanija "Ziroks", u kojoj je Tesler proveo deo svoje karijere, odala mu je počast.
 
"Izumitelj komandi `cut/copy i paste", `find & replace` i mnogih drugih bio je bivši `Seroksov` istraživač Leri Tesler. Vaš radni dan je lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama", objavila je kompanija na Tviteru.
 
Tesler je rođen u Bronksu u Njujorku 1945. godine, a studirao je na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji. Nakon diplomiranja specijalizovao se za dizajn interfejsa, odnosno olakšavanje upotrebe kompjutera.
 
Pored "Ziroksa", radio je i 17 godina u kompaniji Epl, a zatim je pokrenuo edukativni start-ap i proveo kraće vreme u firmama Amazon i Jahu.
  • /

    22.02.2020 10:43
    /
    a ciji je 'undo'
  • NS49

    21.02.2020 17:21
    Slava mu. Ovo je veoma velika stvar što je osmislio. Ubrzava posao i produktivnost rada. Nekada sam u svojoj firmi to radio sa računarima i samo u daktilo birou je prodiktivnost povećana bar 3 puta upotrebom kompjutera umesto najboljih pisaćim mašina sa memorijom.
    Nekada je rad na PC bila velika stvar jer mnogi nisu znali a sad jsu programi daleko jednostavniji za učenje a ovih par stvari su baš tome i doprinelei.
  • RIP

    21.02.2020 02:20
    Nije uspeo da se copy i paste, laka mu zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.