Širom Azije i dalje rade pijace na kojima se prodaju divlje životinje

Iako se veruje da se virus korona prvo pojavio na otvorenoj pijaci gde se prodaju i divlje životinje, širom Azije takvi marketi i dalje rade uprkos apelima da se zatvore.
Na turističkom ostrvu u Indoneziji 7. aprila primećeno je da prodavci na improvizovanim tezgama u Indoneziji prodaju pored sveže isečenog svinjskog mesa i mrtve slepe miševe, prenosi britanski Independent.
 
Nekoliko hiljada kilometara dalje u provinciji Guangži na jugozapadu Kine na pijaci su na prodaju nuđene mačke u prenatrpanim, prljavim kavezima, dok je na pijaci u Guangdongu prodavac narodnih lekova prodavao lekove napravljene od slepog miša i škorpiona za lečenje bolesti u rasponu od bola u ramenima, preko reume, do uboda komarca.
 
Britanski list piše da delovima Kine i jugoistočne Azije otvorene pijace nesmetano nastavljaju sa radom, dok ekolozi upozoravaju na neraskidivu vezu između klimatskih promena, gubitka biološke raznolikosti i zoonotskih bolesti, poput virusa korona, strahujući da to neće biti poslednja pandemija koja će pogoditi svet.
 
Iako takve pijace ne rade ili su očišćene u velikim gradovima, u malim gradovima nesmetano rade.
 
Ekolog i viši saradnik za studije Ekosistema na Keri univerzitetu Ričard Ostfeld kaže da je rizik od transmisije virusa sa životinja na ljude povezana sa izlučevinama zaraženih divljih životinja.
 
"Do transmisije može verovatno doći ubijanjem i seciranjem životinja. Konzumiranje termički obrađene hrane ne predstavlja rizik. Veliki rizik po zdravlje predstavlja smeštanje različitih vrsta životinja u prostorije i držanje u nehigijenskim uslovima u kojima životinje iz sebe izbacuju patogene koji se lako prenose na druge životinje i ljude", rekao je on.
 
Grupa kineskih naučnika, među kojima su istraživači sa državne Laboratorije za veterinarsku biotehnologiju i nacionalnog instituta za kontrolu i prevenciju viralnih bolesti otkrila je da se virus slabo razmnožavao kod pasa, svinja, kokoški i patki, ali da su tvorovi i mačke dobile infekciju.
 
Stručnjaci upozoravaju da je na mnogim pijacama stanje isto kao i pre epidemije, iako su bile nedeljama zatvorene, kao i da na njima za sada nema divljih životinja na prodaju, mada se očekuje da se i to promeni zbog velikog profita koje one donose, piše britanski list.
  • N

    23.04.2020 11:11
    Da pojasnim?
    Mesojedi nemaju duža creva od biljojeda
  • Sad mi je jasnije

    22.04.2020 19:25
    aaaaaaaa
    Nisam znao da je svinja biljojed.
  • Mate

    22.04.2020 17:32
    Da pojasnim
    Nije problem da se prodaje meso divljih zivotinja vec domacih! Za ljudsku ishranu nisu predvidjeni mesojedi jer imaju drugaciju gradju celija, duza creva itd. Dakle, zabraniti prodaju kuca i maca za ishranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".