Internet kao spasilac u doba pandemije, ali i moguća zavisnost

Ovo je doba digitalnih medija, a internet je tokom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim kancelarijama.
Internet kao spasilac u doba pandemije, ali i moguća zavisnost
Foto: Pixabay
Usluge filmskih i muzičkih striminga pružaju dobrodošao beg od stvarnosti, a kompjuterske igre okupiraju decu s viškom energije. 
 
No, predstavlja li to dodatni rizik od razvoja zavisnosti? 
 
"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovara dr Bert te Wildt, glavni doktor u klinici za psihosomatske bolesti u malom nemačkom mestu Diessenu. 
 
"Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim uticajima, ali u ovo vreme internet je većinom pozitivna stvar", kazao je on. 
 
Od video poziva koji omogućuju kontakt s porodicom i radnim mestom preko 'online' časova kuvanja do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi interneta, objašnjava dr Te Wildt. 
 
"Nadam se da ćemo jednog dana moći da kažemo da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi".
 
Ali to ne znači da neće biti i negativnih posledica i da broj zavisnika neće narasti. 
 
Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, smatra on. Muškarci bi se mogli navući na pornografiju, a adolescenti na društvene mreže. 
 
"Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti", rekao je Wildt, dodavši da to ne vredi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina. 
 
"Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, biće ih se teško rešiti u narednim nedeljama i mesecima", upozorio je. 
 
Kako bi se to sprečilo, Wildt preporučuje neke pozitivne i analogne rutine - da se, na primer, prvi i poslednji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga. 
 
"Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro", rekao je on. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin