Japanski građani sami dovode u red neposlušne tokom epidemije

U Japanu se beleži sve veća građanska aktivnost u dovođenju u red onih koji ne poštuju mere borbe protiv epidemije virusa korona, koje se nekad čak graniče s uznemiravanjem.
Na području Tokija po barovima i prodavnicama, koje su uprkos preporukama ostale otvorene, pojavile su se rukom pisane poruke i pozivi na njihovo zatvaranje, prenosi japanska novinska agencija Jiji Press.
 
"Sledeći put ću pozvati policiju", piše na jednoj.
 
U medijima se pojavljuju vesti o oštećenim tablicama automobila iz drugih delova zemlje. Vozači sad mogu da kupe nalepnice za automobile na kojima piše da žive u određenoj pokrajini iako imaju tablice iz drugog dela Japana.
 
Na društvenim mrežama fraza "nadzor samodiscipline" vrlo se često koristi, piše Jiji.
 
Stručnjaci ističu da je problem uznemiravanja sugrađana i inače stvarni problem u japanskom društvu, a sad je u epidemiji poprimio novi oblik.
 
U Japanu je vanredno stanje proglašeno do 31. maja, no za razliku od drugih zemalja, javnosti nisu propisane obavezne mere nego preporuke poput ograničenja kretanja. Građanima su vlasti preporučile da ostanu u svojim domovima što je moguće više i da izbegavaju putovanja u druge delove zemlje. Međutim, ne slede svi te preporuke.
 
Mediji beleže i slučajeve stigmatizacije i diskriminacije obolelih i onih koji su se oporavili od Covida-19.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin