U Bugarskoj otkrivena ritualna jama iz 5. ili 4. veka p.n.e, zamalo da nad njom budu izgrađene zgrade

Arheolozi su u bugarskom gradu Burgasu otkrili ritualnu jamu koje datira iz petog ili četvrtog veka pre nove ere, prenosi BTA.
Unutar trakijske ritualne jame pronađeni su brojni ostaci antičkih keramičkih posuda i amfora, saopštio je Miroslav Klasnakov, vođa ovog istraživanja koje je sproveo Regionalni istorijski muzej u Burgasu. Klasnov je rekao da je do sada otkriveno 14 ovakvih ritualnih jama koje se nalaze jedna blizu druge, a u njima je pronađen velikih broj posuda.
 
Ritualno svetilište pronađeno je nakon što je novinar agencije BTA spazio nekoliko posuda nalik amforama na građevinskom zemljištu. Zbog toga što je posumnjao da su ovi predmeti od istorijskog značaja, novinar je obavestio policiju.
 
Arheološko nalazište nalazi se na parceli koju je kupila građevinska firma sa namerom da na njoj izgradi rezidencijalni kompleks.
 
Kako bi se nalazište sačuvalo, vlasti su naredile da se izgradnja obustavi, a arheolozi i istoričari otpočeli su istraživanjima na ovom mestu.
  • Ns

    13.06.2020 14:12
    Haha... u novom sadu kod socijalnog arheoloski lokalitet betoniran i sad je put preko.... tako se to kod nas radi
  • Prvi pravi botfucker

    12.06.2020 13:19
    Pa kad nisu u srbiji. To bi ovde bilo zaliveno betonom i nikom nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".