Kozmetički brendovi izbacuju talk iz svojih proizvoda nakon optužbi da je kancerogen

Veliki kozmetički brandovi "Chanel", "Revlon" i "L'Oreal" odustaju od upotrebe talka u svojim proizvodima, zbog sudskih tužbi u SAD da prouzrokuje karcinom i zabrinutosti potrošača.
Kozmetički brendovi izbacuju talk iz svojih proizvoda nakon optužbi da je kancerogen
Foto: Pixabay
U tome su im se pridružile i druge kompanije.
 
Prema pisanju Rojtersa, kompanija "Chanel" uklonila je talk iz praškastog pudera za lice i pudera za telo zbog negativne percepcije njegovog mineralnog sastava. Kompanija "Revlon" je učinila isto, a "L'Oreal" pronalazi neka druga rešenja i adekvatnu zamenu.
 
Talk kao mineral se ponekad nalazi u sastavu iste stene kao i azbest koji ima veoma kancerogeno dejstvo, a koristi se u hiljadama različitih kozmetičkih i proizvoda za ličnu higijenu jer apsorbuje vlagu, sprečava znojenje i čini kožu mekom.
 
Hiljade tužbi zbog karcinoma, neke čak iz 2013. godine, podignute su protiv "Johnson&Johnson" (J&J). Navodi tužioca da je azbestna kontaminacija prouzrokovala karcinom započeli su 2017. godine.
 
Drugi proizvođači pudera u kojima se koristi talk takođe su se suočili s tužbama, uključujući "Revlon", "Chanel" i "Avon".
 
"J&J" je prošlog meseca najavio da će prestati da prodaje puder za bebe u SAD i Kanadi, a kao razlog je naveden pad prodaje i negativna reklama.
  • Bns

    16.06.2020 10:26
    Pare, pare
    Talk. Oduvek se koristi u farmaciji i kozmetici.
    Geolozi bi rekli - najmekša stena.
    Zar nije lakše ispitati kvalitet talka, pa koristiti onaj bez neželjenih primesa, nego li ga u potpunosti izbaciti iz proizvodnje i zameniti nečim još gorim?
  • Јое

    16.06.2020 08:15
    Теорија завере?
    Како сада то? Зар нису писали да је то само још једна теорија завере?
  • hm

    16.06.2020 07:12
    Znači, u suštini ne izaziva nikakav karcinom, ali su gomila amerikanaca rešili da se ogrebu za lovu i kompanije više ne žele da se sude pa povlače inače koristan proizvod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".