Na arktičkom arhipelagu Svalbard izmerena rekordna temperatura

Svalbard, norveški arhipelag u Arktiku, u subotu je potukao apsolutni temperaturni rekord sa 22 stepena Celzijusa, objavio je norveški meteorološki institut.
Na arktičkom arhipelagu Svalbard izmerena rekordna temperatura
Foto: Pixabay
S 21,7 stepeni izmerenih u 18 sati, u blizini mesta Longjearbjen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka merenja na tom području.
 
Grupa ostrva poznatijih po imenu Spitcberg, nalazi se 1.000 kilometara od Severnog pola. U julu, koji je najtopliji mesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stepeni.
 
Naučnici navode da se Arktik zagreva dvaput brže od ostatka planete.
 
Svalbard je poznat po polarnim medvedima, ali se na tom arhipelagu nalazi i ugljenokop.
 
Na Svalbardu je smeštena i "Vegetaciona Nojeva arka", banka u kojoj se čuva seme za budućnost u slučaju kataklizme, osnovana 2008. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.